İçerik Pazarlamasıİstatistik

İçerik Pazarlamasının Önemini Gösteren Odaklanma İstatistikleri

Spread the love
Ben de dahil olmak üzere birçok kişi, içerik pazarlamasının gittikçe daha da önem kazandığını söyleyip duruyor. Hatta ben bu önemi pekiştirmek için konuyla ilgili birçok yazı yazdım mesela. Tamam içerik pazarlaması önemli olabilir ancak biraz fazla abartmıyor muyuz? Hayır, emin olun abartmıyoruz.
Gün içerisinde sizce kaç tane pazarlama mesajına maruz kalıyoruzdur? 50 mi? 100 mü? Bu sorunun net bir cevabı henüz bulunabilmiş değil. 5.000 diyen de var, 300-700 arası diyen de. Bu 2 farklı görüşün ortasını bulmak için 2.000-2500 aralığını ele alalım. Günde 8 saati uykuya ayırdığımızı düşünürsek, her gün her 30 saniyede 1 pazarlama mesajına maruz kalıyoruz demektir.

İlgili Yazı Hangi Dijital Mecranın Reklamları Daha Çok Rahatsızlık Veriyor?

Hal böyle olunca, yani insanlar her gün dört bir yandan içerik ve reklam bombardımanına tutulunca, belli bir şeye dikkatimizi verme süremiz de gittikçe azalıyor. Dikkat süresi ve içerik tüketimi ile ilgili istatistiklere bakalım.

  • 2000 yılında belli bir şeye dikkat verme (veya odaklanma) süresi 12 saniye iken, Microsoft’a göre 2015 yılında 8’e düşmüş durumda. Bu süre Japon balıkları için 9 saniye!
  • İnsanların %79’u bir yazıyı kelime kelime okumak yerine, onu tarayarak önemli bölümlerini okumayı tercih ediyor.
  • Sayfa görüntülemelerinin %17’si 4 saniyeden daha az bir sürede sonlanıyor. Düşünün, neredeyse 5 kişiden 1’i herhangi bir web sayfasında sadece 4 saniye duruyor.
  • Her 100 sayfa görüntülemesinin sadece 4’ü 10 dakikadan fazla sürüyor.
  • 111 ve daha az kelime bulunan kısa yazılarda bile kelimelerin ortalama %49’u okunuyor.
Yukarıdaki sayılar birçok şeyi açığa vuruyor aslında. Etrafta bulunan mesajlar arasından sıyrılmak ve insanlarla bağ kurabilmek için içeriklerin kalitesi, yaratıcılığı ve farklılığı ön plana çıkıyor. İçerik dediğimiz şey de başlıktan tutun, görsel, video, yazı, infografik vb. birçok şeyi kapsıyor. Daha önce bu konulara değindiğim için detaya girmeyeceğim. Bu yazımda içerik pazarlamasının önemini bir de dikkat sürelerini baz alarak göstermek istedim.

2015’in başarılı içerik pazarlaması örnekleri de dahil olmak üzere içerik pazarlaması ile ilgili yazdığım yazılara buradan ulaşabilirsiniz.

Akin Ozcan

1985 yılının Aralık ayında Akın Özcan olarak dünyaya geldim. 2003'te Pertevniyal Anadolu Lisesi'nden, 2007'de İstanbul Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun oldum. Askerlik görevimi yerine getirdikten sonra 2008 yılında Finansbank’ın ADK Pazarlama departmanında başladığım profesyonel yaşamıma, Turkcell Global Bilgi, DenizBank ve Bilyoner.com'un dijital pazarlama ve sosyal medya departmanlarında görev alarak devam ettim. Son olarak Findeks.com'un dijital pazarlama departmanında da 2 yıl çalıştıktan sonra 9 yıllık kurumsal iş hayatımı 30 Mart 2018'de noktaladım. Bugüne kadar web sitesi yönetimi, dijital proje yönetimi, içerik pazarlaması, Google ve sosyal medya reklam yönetimi, medya planlama, sosyal medya içerik yönetimi, viral pazarlama, e-mail ve SMS pazarlaması, performans pazarlaması, PR ve offline pazarlama görevlerinde yer aldım. Şu anda ise stok fotoğrafçılığı yapıyorum. Aynı zamanda da 7 yıllık yazarlık kariyerimi şu an bulunduğunuz blogumda sürdürüyorum.

Leave a reply

  • Default Comments (0)
  • Facebook Comments

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.