Tüketiciler Markalarla Yazışmak İstiyor
Gün içerisinde birçok kişiyle yazılı olarak mesajlaşıyoruz. Annemiz, kardeşimiz, sevgilimiz, arkadaşlarımız… SMS, ICQ, MSN derken şimdi de en çok Facebook Messenger ve WhatsApp’te yazışıyoruz. Öncelikle yazışma alışkanlığının boyutlarına bir bakalım;
- Milenyum kuşağı telefon ile arama yapmaktan çok mesaj yazıyor.
- Her 3 kişiden 1’i telefonla aramaktan çok mesaj yazmayı tercih ediyor.
Peki bir konuşmada karşı tarafın sesini duymak çok daha sağlıklı bir iletişim kurulmasını sağlıyorken, neden yazışmak bu kadar tercih ediliyor? Çünkü telefon görüşmesine göre genelde daha kısa sürüyor, arşivlenebiliyor, imaj ve görsellerin kullanılabiliyor.
Müşteri – Marka İlişkisinde Mesajlaşma
Smooch.io’nun yaptığı bir araştırma, tüketicilerin, yakınları haricinde marka ve işletmelerle iletişime geçmek için de mesajlaşmayı tercih edebileceğini gösteriyor. Şimdi de bu istatistikleri sıralayalım.
- Tüketicilerin %65’i markalarla iletişime geçerken de mesajlaşmayı istiyor. Bunun en büyük sebebi hızlı ve pratik olması.
- Tüketicilerin mesajlaşmayı isteme nedenleri arasında en çok marka veya işletmeden destek hizmeti alma geliyor. Diğer önemli neden de ürün veya hizmet hakkında hızlıca bilgi almak.
- %50’den fazla bir kesim, 1’den fazla mecra üzerinden mesajlaşmayı istiyor. SMS %86 ile 1. sıradayken, Facebook Messenger %51 ile SMS’i takip ediyor.
- Tam %85’lik kesim push bildirimlere yazıyla geri dönüş yapabilme imkanları olmasını tercih edeceklerini söylüyor.
- Mesaj ile en çok iletişime geçmek istenen 4 sektör: Restoran, perakende, sağlık ve yiyecek. Her 2 kişiden 1’i mesaj yoluyla ürün veya hizmet satın alabileceğini söylüyor.
Whatsapp’in pazarlama stratejilerindeki yeri henüz çok düşük seviyede; ancak önümüzdeki dönemde artacağını düşünüyorum.