Sosyal Medya

Facebook’taki Sahte Profillerin Gerçek Yüzü

Spread the love
Facebook’ta gezinirken hepimiz karşılaştığımız bazı profillerin sahteliğinden şüphelenmişizdir. Çünkü bir takım özellikleriyle standart bir Facebook profilinden tamamen farklılaşırlar. Markaları ayrı bir profil ile takip etmek, merak edilen kişileri daha rahat izleyebilmek, gerçek profillerden yapılmaya çekinilen şeyleri daha kolay yapabilmek vb. gibi sebeplerle açılan sahte profiller ile gerçek profiller arasındaki bazı can alıcı farkları Barracuda Labs’ın yaptığı araştırma yardımıyla inceleyelim.
  • Gerçek profillerin %40’ı kadınken sahte profillerde bu oran %97’ye çıkıyor. Ayrıca, ilgilendiği cinsiyet olarak hem kadın hem erkekleri seçen kadınların oranı gerçek profillerde %6 iken sahte profillerde bu oran %58 oluyor. Kadın olarak gözüküldüğünde hedefe ulaşmanın daha kolay olacağının düşünülmesi bu 2 farktaki en büyük etmen.
  • Şimdi paylaşacağım rakam çok çarpıcı. Gerçek profiller ortalama 230 arkadaşa sahipken sahte profiller ortalama 926 arkadaşa sahip! Sahte profillerin genelde kadın olarak belirtilmesi ve tanıdık tanımadık herkesin rahatça eklenmesi sayıyı bu seviyelere çıkartıyor.
  • Hazır sahte profil açmışken kendini daha kültürlü olarak gösterme merakından dolayı sahte profillerin %68’i kendini üniversite mezunu olarak gösterirken gerçek profillerdeki oran %40’a düşüyor. Ek olarak sahte profiller, okudukları okulları gerçek profillere göre daha yakında gösteriyorlar.
  • Gerçek profillerin sadece %15’i durumlarını hiç güncellemezken, sahte profillerde bu oran %43 ile 3 katına çıkıyor. Farklı amaçlarla açılan sahte profillerin önemli bir kısmının durumlarını hiç güncellememelerine şaşmamak gerek.
  • Gelelim en büyük farka. Gerçek profiller her 4 fotoğrafta sadece 1 etiketleme yaparken sahte profiller her 4 fotoğrafta tam 136 etiketleme yapıyor!
  • Son olarak ilgi alanları istatistiklerine bakalım. Sahte profillerin sadece %35’i ilgi alanlarını listeliyor ve ortalama ilgi alanı sayısı 3’te kalıyor. Gerçek profillerin ise %77’si ilgi alanlarını listelerken, ortalama 12 ilgi alanına sahip oluyorlar.
Bu rakamların hiçbirine şaşırdığınızı zannetmiyorum. Farklı amaçlarla açılıyor olmaları, kendilerini standart bir Facebook kullanıcısından tamamen farklılaştırıyor. Amaçları farklı ama kesiştikleri bir nokta var: Hepsi sahte! ;)

Akin Ozcan

1985 yılının Aralık ayında Akın Özcan olarak dünyaya geldim. 2003'te Pertevniyal Anadolu Lisesi'nden, 2007'de İstanbul Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun oldum. Askerlik görevimi yerine getirdikten sonra 2008 yılında Finansbank’ın ADK Pazarlama departmanında başladığım profesyonel yaşamıma, Turkcell Global Bilgi, DenizBank ve Bilyoner.com'un dijital pazarlama ve sosyal medya departmanlarında görev alarak devam ettim. Son olarak Findeks.com'un dijital pazarlama departmanında da 2 yıl çalıştıktan sonra 9 yıllık kurumsal iş hayatımı 30 Mart 2018'de noktaladım. Bugüne kadar web sitesi yönetimi, dijital proje yönetimi, içerik pazarlaması, Google ve sosyal medya reklam yönetimi, medya planlama, sosyal medya içerik yönetimi, viral pazarlama, e-mail ve SMS pazarlaması, performans pazarlaması, PR ve offline pazarlama görevlerinde yer aldım. Şu anda ise stok fotoğrafçılığı yapıyorum. Aynı zamanda da 7 yıllık yazarlık kariyerimi şu an bulunduğunuz blogumda sürdürüyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.