E-Ticaret

E-Ticarette Firmasına Zarar Vermek İsteyenlere Reçete: Sahte Yorumlar

Spread the love

Gerek eğitim, gerek iş, gerek de sosyal hayatında amaçlarına en kolay yoldan ulaşmak birçok kişinin isteğidir. Bu kolay yol bazen zekice bulunmuş ve işe yarayan bir çözüm olsa da, bazen ilerisi düşünülmeden yapılmış ve uzun vadede yarar sağlamaktan çok zarar veren tercihler olabiliyor.

Kullanıcı yorumlarının satın alma kararlarında belirleyici rol oynadığı bu dönemde, kolaya kaçma çabaları yapılan veya yaptırılan sahte yorumlar ile e-ticaret sektöründe de sıkça görülüyor. Sonuçta hangimiz bir ürünü incelerken sayfanın aşağılarına inip kullanıcı yorumlarına bakmıyoruz?

1 milyar sepet terk edişi incelenerek ortaya çıkartılan 10 önemli bilgiye göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Hal böyle olunca bazı firmalar; satışları artırmak için ürün ve hizmetlerinin altında sahte yorumlara yer verme yöntemine başvurabiliyor. Bu yöntem küçük ölçekli firmalar için belki kısa vadede fayda sağlayabilir ancak uzun vadede etkisi muhakkak olumsuz olacaktır. Üstelik bu olumsuz etki hem ürünün sahibi markaya, hem de o e-ticaret sitesine olacaktır.

amazon-sahte-yorumculari-mahkemeye-verdi

Ekim ayında sitesindeki sahte yorumlar sebebiyle 1000’den fazla kişiyi mahkemeye veren Amazon, sahte yorumların bir e-ticaret sitesi için ne kadar zararlı olduğu hakkında bize fikir veriyor. Peki sahte yorumlar bir firmaya ve e-ticaret sitesine nasıl zararlar verebilir?

  • Güvenilirlik kaybını ilk sıraya koyabiliriz. İnsanların güvenini kazanmak her firmanın olmazsa olmazıdır. Yorumların sahte olduğunun anlaşılması ile firmaya olan güven gittikçe azalır. Ki bunu anlayanların 10 kişi ile 1000 kişi olması bazen çok fark etmeyebilir. Çünkü sosyal medyanın bu derece güçlü olduğu ve her şeyin kolayca yayılabildiği bir dönemde, 10 kişi bazen 1000 kişi demektir.
  • Kötü bir alışveriş deneyimi yaşatmış olursunuz. Herhangi bir ürünün altında yer alan sahte yorumlarda, tam da kendi aradığı özelliklerin olduğunu gören bir kullanıcı o ürünü alabilir. Ve bu sahte yorum sayesinde yapılan ürün satışı, o marka için olumlu gözükebilir. Ancak ürünü kullanmaya başladığında yorumlardaki gibi özelliklere sahip olmadığını gören kullanıcılar, yorumların sahte olduğunu ister anlasın ister anlamasın hem o markaya hem de e-ticaret sitesine karşı artık negatif bakmaya başlayacaktır.
  • Müşterilerinizi hafife almış olursunuz. Onların zekalarını küçümsemeyin. Sahte yorumlara yer verdiğiniz fark edilirse, hele ki farkındalık sosyal medyada da yayılmaya başlarsa, bu durum kullanıcılarda kandırılma hissiyatını oluşturacaktır. Kandırıldığını ve zekalarıyla dalga geçildiğini düşünen insanlar firmanızı bir daha neden tercih etsin ki?
  • Son olarak da itibarınızı yerle bir edebilirsiniz. Ortalama veya ortalama altı tanınırlığa sahip bir firmanın bile unutulma ihtimali varken, online bir krizin hafızalardan silinmek uzun zaman alır. Yani itibar kazanımı yıllarca süren bir emek gerektirmesine rağmen, o itibarın yıkımı için bazen tek bir olay yetebilir. Kısa vadeli kazanımlar uğruna sahte yorumlara yer verip itibar kaybı riskini göze almaya değer mi?

Neler Yapılabilir?

Bazı e-ticaret siteleri sahte yorumlara bilinçli olarak müsaade ediyor olsa da birçoğu bu yorumların bünyelerinde barınmasını istemiyor. Çünkü sahte yorumlar, e-ticaret sitelerine de en az markalara verdiği kadar zarar veriyor. Neredeyse tüm e-ticaret siteleri, markaların sahte yorum yöntemini tercih etmesi neticesinde böyle bir duruma maruz kalıyor. Peki bunu önlemek için neler yapılabilir? Maalesef bunun kesin sonuç veren bir reçetesi yok. Ancak sahte yorum sayısını azaltabilecek bazı önlemler alabilirsiniz.

  • Fotoğrafı olan bir profile duyulan güven her zaman daha fazladır. Yorum bölümlerinde yorumu yapan kişilerin yüzlerine de yer vererek bu güveni artırabilirsiniz. Mesela kişilerin profillerini sosyal hesaplarına bağlayarak, sahte yorumların yazılmasını imkansız hale getirmeseniz de caydırıcı bir önlem almış olursunuz.
  • Kullanıcıların yorum geçmişlerine görüntülenebildiğinden emin olun. Daha önce kaç yorum yapmış? Kaç ürün almış? Ürünlere sürekli yüksek veya düşük puan vermiş mi? Hangi tür ürün veya hizmetlere yorum yapmış? Bu bilgileri görünür ve kolay ulaşılır hale getirerek, kullanıcıların yorumcular hakkında daha net bilgiler edinmesine yardımcı olabilirsiniz.
  • Sahte yorum yapan profillerin ömrü genelde kısadır. Üyelerinize, sitenizde bulundukları süreye ve geçmişte elde ettikleri güvene göre bazı unvanlar (mesela 1 yılı tamamlayanlara “kıdemli”, yeni üye olanlara “gelecek vaat eden” vb.) verirseniz, kullanıcılarınız yorum yapanları bu unvanlara göre değerlendirme şansı olur. Unvanı yüksek olanların yorumlarına üstlerde yer vermek de etkiyi artırabilir.
  • Hesapları bir sosyal medya hesabı, bir cep telefonu veya bir e-posta hesabı ile senkronize ettirerek doğrulattırabilirsiniz. Bu sayede hem gerçek kullanıcıları ayrıştırmış hem de çoklu hesap oluşturmalarının önüne geçmiş olursunuz.

Yukarıdaki önlemlerden hepsini yapmanız şart değil. Sitenize daha uygun bulduklarınızı hayata geçirmeniz bile olumlu katkılar sağlayabilir. Evet, belki sitenizdeki yorumlar biraz azalacaktır ancak önceliğiniz her zaman nicelikten çok nitelik olmalıdır. Bu önlemler sayesinde sahte yorumcuların gücünü azaltmış ve kullanıcılarınıza daha güvenilir bir ortam yaratmış olursunuz. Bu da daha olumlu alışveriş deneyimlerini beraberinde getirir. Yazımı, başlıkta yer verdiğim cümle ile bitirmek istiyorum: Sahte yorumlara, sadece firmanıza zarar vermek istediğiniz durumlarda başvurun.

Akin Ozcan

1985 yılının Aralık ayında Akın Özcan olarak dünyaya geldim. 2003'te Pertevniyal Anadolu Lisesi'nden, 2007'de İstanbul Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun oldum. Askerlik görevimi yerine getirdikten sonra 2008 yılında Finansbank’ın ADK Pazarlama departmanında başladığım profesyonel yaşamıma, Turkcell Global Bilgi, DenizBank ve Bilyoner.com'un dijital pazarlama ve sosyal medya departmanlarında görev alarak devam ettim. Son olarak Findeks.com'un dijital pazarlama departmanında da 2 yıl çalıştıktan sonra 9 yıllık kurumsal iş hayatımı 30 Mart 2018'de noktaladım. Bugüne kadar web sitesi yönetimi, dijital proje yönetimi, içerik pazarlaması, Google ve sosyal medya reklam yönetimi, medya planlama, sosyal medya içerik yönetimi, viral pazarlama, e-mail ve SMS pazarlaması, performans pazarlaması, PR ve offline pazarlama görevlerinde yer aldım. Şu anda ise stok fotoğrafçılığı yapıyorum. Aynı zamanda da 7 yıllık yazarlık kariyerimi şu an bulunduğunuz blogumda sürdürüyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.