Tüyolar

Etkili Başlık Oluşturmanızı Sağlayacak 7 S Kuralı

Spread the love

İnternette dolaşırken bir yazıya tıklamamıza sebep olan en etkili 2 unsur görsel ve başlıktır. Ya görselin güzelliği bizi çeker ya da başlığın yazı hakkında ilgi çekici/öğretici şeyler vaat etmesi.

Bu yazıma da göz atabilirsiniz: İyi Bir Blog Yazısı Nasıl Yazılır? İşte 10 İpucu

Durum böyle olunca kendi blogumuzda veya şirketimizin bloguna yazı eklerken başlığa ve görsele de dikkat ediyoruz. Ama bu bazen kolay olmayabiliyor. Görsel seçimi başka bir yazının konusu olsun, ben bu yazımda başlık oluşturmanızı kolaylaştıracak 7 S’li bir reçeteye yer vereceğim. Bu kuralları sadece başlık oluştururken değil, yeri geldiğinde sosyal medyada tıklanmasını istediğiniz bir linki paylaşırken yazacağınız tıklanmayı tetikleyici cümleyi oluştururken de kullanabilirsiniz.

1-) “S”ayılara Yer Verin

Sayıların ilgi çekme konusunda ne kadar başarılı olduğunu, son yıllarda liste içeriklerin başarısından çıkartabiliriz. Çünkü sayılar her zaman daha fazla merak uyandırma gücüne sahiptir. Aşağıdaki örneklere bakalım:

Başlık 1: Haftaya Zinde Başlamanın Etkili Yolları
Başlık 2: Haftaya Zinde Başlamanın 7 Etkili Yolu

Bu ufak fark bile 2. örneği daha tıklanası bir başlık haline getiriyor.

2-) “S”pesifik Konulardan Bahsedin

Evet, başlığımız ile dikkatleri üzerimize çekmeye çalışırız ancak şüphesiz ki “kaliteli” tıklamaları da önemsemeliyiz. Genelde gazete sitelerinin yaptığı ve tamamen tıklama almak için atılan başlıklar (clickbait) amacına ulaşıyor ancak insanların birçoğu girdikleri gibi kaçıyor. Örneğimize geçelim:

Başlık 1: Telefonunuzun Batarya Ömrünü Uzatın
Başlık 2: iPhone’unuzun Batarya Ömrünü %50 Uzatmanız İçin 5 İpucu

Gördüğünüz gibi 2. başlık iPhone diyerek, %50 diyerek ve 5 ipucu diyerek konuyu daha spesifik bir hale getirmiş. Bu başlık belki Samsung kullanıcılarının tıklamasını engelleyecek ancak tam da konuyla ilgili kişiler tıklayacağı için kaliteli tıklama oranı artacak.

3-) “S”ıfat Kullanın

Sıfatlar, bir anlamı pekiştirmek için çok etkili araçlardır. Anlamı pekiştirdiği için karşı tarafta daha güçlü bir etki bırakacak ve daha fazla merak uyandıracaktır.

Başlık 1: Linkedin Profili Oluşturma Rehberi
Başlık 2: Etkili Linkedin Profili Oluşturmanın Kolay Rehberi

İlk başlık çok sıradan iken 2. başlıkta yer alan “etkili” ve “kolay” sıfatları, anlamın pekişmesini ve başlığın daha çekici olmasını sağlamıştır.

4-) “S”oru Sorun

Başlığınızda soru sorarak insanların bazı duygularını harekete geçirebilirsiniz.

Başlık 1: Kilo Vermenizi Sağlayacak Öneriler
Başlık 2: Son Günlerde Kilo Mu Alıyorsunuz? İşte 5 Diyet Önerisi

Taktik şu: İnsanların zayıf noktasını bulun, duygu uyandıran bir soru sorun ve arkasından çözüm önerisi getirin.

5-) “S”amimiyet Kurun

Karşı tarafta direkt onlarla konuşuyormuşsunuz gibi samimi bir hava yaratmanız size olumlu yansıyacaktır.

Başlık 1: Bir Patronun Personel Çıkarma Nedenleri
Başlık 2: İşten Çıkarılmak Üzere Olduğunuzun 5 Belirtisi

Her ne kadar aynı başlık birçok kişinin karşısına çıksa da, samimi dil kullanılan 2. başlık insanlara daha sıcak gelecek ve kendilerini konunun içinde konumlandırabilecekleri için tıklama ihtimalleri artacaktır.

6-) “S”ihir Vaat Edin

Belli bir konuyla ilgili sonuca ulaşacak sihirli şeyler vaat edin. Fakat bu vaatler gerçeklikten çok uzak olmamalı, aksi takdirde insanlar abartıyı fark eder ve kandırılmış hissiyatına kapılıp başlığa tıklamaz.

Başlık 1: Vejetaryenler İçin Kolay Yemek Tarifleri
Başlık 2: Vejetaryenler İçin 20 Dakikada Yapılabilecek Lezzetli Yemek Tarifleri

İlk başlık sadece konuyla ilgili bilgi verirken, 2. başlık ise hem lezzet hem de pratiklik vaat ediyor. İnsanların hangi başlığa daha çok tıklayacağını tahmin etmek çok da zor değil.

7-) “S”eri Olmaya Yönlendirin

Dikkat çekmek ve başlığınızın tıklanma ihtimalini artırmanın başka bir yolu da insanları seri olmaya yönlendirmektir. Yani başlığınızı görenler, ona hemen tıklamak gerektiği duygusuna kapılmalılar.

Başlık 1: 11 Önemli Sosyal Medya İstatistiği
Başlık 2: Şu An Bilmeniz Gereken 11 Sosyal Medya İstatistiği

2. başlıktaki “call to action” çok net olarak görülüyor. “Şu an” ifadesi karşı tarafı harekete geçirecek ve ilk başlığa göre daha fazla tıklanacaktır.

Sonuç

Yukarıda 7 tane madde var ama bu 7 maddenin hepsini aynı başlıkta uygulamak tabii ki mümkün değil.

Etkili Başlık Oluşturmanızı Sağlayacak 7 S Kuralı

Bu yazının başlığını ele alalım: Sayılara yer verin, sıfat kullanın, samimiyet kurun ve sihir vaat edin kurallarına uyuyor. Yani 7 kuraldan 4 tanesine. Bu sayı her yazıya göre değişir ancak tüm başlıklarınızda bu taktiklerden uygun olanlarını kullanmanız, yazınızın tıklanma oranını muhakkak artıracaktır.

Kaynak: sproutsocial.com

İçerik pazarlaması ile ilgili yazılarıma buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Akin Ozcan

1985 yılının Aralık ayında Akın Özcan olarak dünyaya geldim. 2003'te Pertevniyal Anadolu Lisesi'nden, 2007'de İstanbul Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun oldum. Askerlik görevimi yerine getirdikten sonra 2008 yılında Finansbank’ın ADK Pazarlama departmanında başladığım profesyonel yaşamıma, Turkcell Global Bilgi, DenizBank ve Bilyoner.com'un dijital pazarlama ve sosyal medya departmanlarında görev alarak devam ettim. Son olarak Findeks.com'un dijital pazarlama departmanında da 2 yıl çalıştıktan sonra 9 yıllık kurumsal iş hayatımı 30 Mart 2018'de noktaladım. Bugüne kadar web sitesi yönetimi, dijital proje yönetimi, içerik pazarlaması, Google ve sosyal medya reklam yönetimi, medya planlama, sosyal medya içerik yönetimi, viral pazarlama, e-mail ve SMS pazarlaması, performans pazarlaması, PR ve offline pazarlama görevlerinde yer aldım. Şu anda ise stok fotoğrafçılığı yapıyorum. Aynı zamanda da 7 yıllık yazarlık kariyerimi şu an bulunduğunuz blogumda sürdürüyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.