Sosyal Medya

Sosyal Ağların Az Bilinen ve Faydalı Özellikleri

Spread the love
Veya az kullanılan da diyebiliriz. Ama etrafımdan gözlemlediğim kadarıyla az kullanılmalarının sebebi genellikle az kişi tarafından bilinmeleri. Eğer kariyeriniz dijital pazarlama veya benzeri bir alanda ilerliyorsa bunları bilmeniz çok olası.
Ancak, bu sosyal ağları sadece günlük hayatlarında kullanan birçok kişi var. O kişilere öğretici olacağını düşündüğüm, sosyal ağların az bilinen ancak faydalı özelliklerini paylaşmak istiyorum.

dijital-mobil-sosyal-medya-istatistikleri
llinkedin-degil-facebook

Facebook – Bağlantıyı Kaydet

Dışarıdayken cep telefonunuzdan Facebook’ta geziniyorsunuz, dikkatinizi bir makale çekti ancak okuyacak vaktiniz yok. Bu sorunu ilgili içeriği kaydederek çözebilirsiniz. Daha sonra okumak istediğiniz içeriğin sağ üstündeki ikona tıklayın ve “Bağlantıyı Kaydet”e basın. Sonrasında ekran görüntüsünde gösterdiğim sol menüdeki başlıktan kaydettiğiniz içeriklere ulaşabilirsiniz.

facebook-baglantiyi-kaydet
facebook-kaydedilenler

Facebook – Reklam Tercihleri

Reklam tercihlerinizi yönetebilirsiniz. Facebook’taki tüm reklamların sağ üst köşesinde bulunan simgeye tıkladıktan sonra “Bunu neden görüyorum?”u seçerek reklamın karşınıza çıkma sebebinin açıklamasını görebilirsiniz. Kendinizi o reklamın gösterildiği hedef kitleye eklemeyi veya hedef kitlesinden çıkarmayı seçebilirsiniz. Facebook’ta hangi reklamları gördüğünüzü etkileyen ve parçası olduğunuz diğer hedef kitleleri görmek veya değiştirmek için “Reklam Tercihlerini Yönet”i seçin.

facebook-reklam-tercihleri-1


Facebook – Arkadaşlığınızı Gör ve Arkadaşlıklarını Gör

Bir arkadaşınızla beraber etiketlendiğiniz tüm fotoğrafları, birbirinizin duvarına paylaştığınız iletileri, ortak beğendiğiniz sayfaları görebilirsiniz. Bunun için;
  • Arkadaşınızın profiline girin,
  • Kapak fotoğrafının sağ altında yer alan 3 nokta simgesine tıklayın,
  • Oradan da “Arkadaşlığınızı Gör” seçeneğini seçin.
  • En üstte “Yakınlarda gösterilecek gönderi yok.” yazısını görseniz bile aşağı doğru inin.
Ek olarak, kendinizi katmadan herhangi 2 arkadaşınızın ortak aktivitelerini de görebilirsiniz. Bunun için de; herhangi bir arkadaşınızın profilinden “Arkadaşlığınızı Gör”ü seçin, kapak fotoğrafının sağ altında yer alan “Diğer” butonuna basın, açılan pencerenin altında yer alan 2 kutucuğa istediğiniz 2 arkadaşınızın ismini yazın.

facebook-arkadasliginizi-gor

Facebook – Kısıtlılar Listesi

Hiçbir hareketini görmek istemediğiniz birinin profiline girip “Takiptesin” tikini kaldırdığınızda artık o kişiyle ilgili hiçbir haberi görmeyeceğinizi sanırım hepiniz biliyorsunuzdur. O yüzden ben bunun tam tersinden bahsedeceğim.
Eğer bir kişiyi arkadaş listenizden çıkarmak zorunda olmadan profilinize sadece sınırlı erişim sağlamasını istiyorsanız “Kısıtlılar” listesini kullanabilirsiniz. Bunun için;
  • Ana Sayfa’dayken sol menünün altlarında yer alan “Arkadaşlar” başlığını bulun,
  • Başlığın yanındaki “Diğerleri” yazısına tıklayın,
  • En altta bulunan “Kısıtlılar” başlığına tıklayın,
  • Son olarak gelen ekranın sağ tarafındaki “Bu listeye arkadaş ekle” alanında istediğiniz kişiyi listeye ekleyin.
Buraya eklediğiniz kişiler sizin sadece “Herkese açık” paylaşımlarınızı görebilecektir.

facebook-kisitlilar-listesi

Twitter – Sessize Al ve Retweetleri Kapat

Bu özelliği bilen birçok kişi var farkındayım ama yine  de paylaşmakta fayda olduğunu düşünüyorum. Tweetlerinden hoşlanmadığınız ama ayıp olur diye takibi de bırakamadığınız kişiler olabilir. İşte “Sessize al” seçeneği ile o kişileri takip etmeye devam edip, tweetlerinin haber akışınıza düşmesini engelleyebilirsiniz.
Bazı kişiler de retweet bombardımanı yapar. Bu sorunu da o kişinin profiline girdikten sonra “Retweetleri kapat” seçeneği ile çözebilirsiniz.

Twitter – Listeler

Çok işlevsel olan ancak az kullanılan başka bir fonksiyon. Eğer çok fazla kişiyi takip ediyorsanız ve bu yüzden takip etmekte zorlanıyorsanız Twitter listeleri tam size göre. Bu listeler sayesinde takip ettiğiniz kişileri, ortak bulduğunuz bazı özelliklerine göre bira araya getirebilir ve oluşturduğunuz listeler sayesinde sadece o listeye eklediğiniz kişilerin tweet’lerini görerek takip etmeyi kolaylaştırabilirsiniz.
Mesela haber siteleri, futbol yorumcuları, sosyal medya fenomenleri vb. listeler oluşturarak ilgi alanlarına göre ayrıştırma yapabilirsiniz. Listelerin kullanımı ile ilgili daha detaylı bilgi için: https://support.twitter.com/articles/20169561-twitter-listelerini-kullanma

twitter-listeler

Linkedin – Recent Activity

Linkedin ağınızda bulunan birinin paylaştığı içeriğe daha sonra tekrar bakmak istediğinizde, Facebook’ta olduğu gibi profiline tıklamak yeterli olmuyor. Bu yüzden de böyle bir şeyin mümkün olmadığını düşünen birçok kişi var. Oysa ki mümkün.
  • İlgili kişinin profiline girin,
  • Endorse butonunun yanındaki simgeye tıklayın,
  • Oradan da “View recent activity”i seçin.
linkedin-recent-activity
 

Linkedin – Your Public Profile URL

Normalde LinkedIn profil linkinizin sonunda sayılar yer alır. Bu durumu değiştirerek kendinize özel bir kullanıcı adı alabilirsiniz.
  • Profil fotoğrafınızın bulunduğu alandaki “View profile” butonunun hemen yanında bulunan ok işaretine tıklayın,
  • Açılan menüden “Manage public profil settings” başlığına tıklayın,
  • Sonrasında karşınıza gelecek olan sayfanın sağ tarafına bulunan “Your public profile URL” alanından kendi kullanıcı adınızı oluşturabilirsiniz.
Bu tekil kullanıcı adınız, sizin hem LinkedIn’de hem de Google aramalarında daha kolay bulunmanızı sağlayacaktır.

linkedin-your-public-profile-url

Linkedin – Notify Yes/No

Linkedin’de her yaptığınız hareketin gözükmesini istemeyebilirsiniz. Mesela pozisyonunuz ile ilgili tek bir harf değişikliği yaptığınızda, bu hareketiniz insanlara sanki terfi almışsınız veya yeni bir işe başlamışsınız izlenimi verebiliyor. Bunu önlemek isterseniz profilinizde herhangi bir değişiklik yapmadan veya herhangi bir şeyi like etmeden önce “Notify your network?” seçeneğini “no”ya getirmelisiniz. Bu alana, profil sayfanızdayken sağ menüden ulaşabilirsiniz.

linkedin-notify-your-network

Instagram – Takibi Bırakanlar

https://unfollowers.com/ sitesi sadece Twitter’da değil, Instagram’da takip etmeyenlerle ilgili de bilgi verir. Sizi takip etmeyi bırakanları veya siz takip ettiğiniz halde sizi takip etmeyenler bu site yardımıyla görebilirsiniz.
tus-beyinli-blog-ana-sayfa
reklam-analizleri
diger-sosyal-medya-yazilari

Akin Ozcan

1985 yılının Aralık ayında Akın Özcan olarak dünyaya geldim. 2003'te Pertevniyal Anadolu Lisesi'nden, 2007'de İstanbul Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun oldum. Askerlik görevimi yerine getirdikten sonra 2008 yılında Finansbank’ın ADK Pazarlama departmanında başladığım profesyonel yaşamıma, Turkcell Global Bilgi, DenizBank ve Bilyoner.com'un dijital pazarlama ve sosyal medya departmanlarında görev alarak devam ettim. Son olarak Findeks.com'un dijital pazarlama departmanında da 2 yıl çalıştıktan sonra 9 yıllık kurumsal iş hayatımı 30 Mart 2018'de noktaladım. Bugüne kadar web sitesi yönetimi, dijital proje yönetimi, içerik pazarlaması, Google ve sosyal medya reklam yönetimi, medya planlama, sosyal medya içerik yönetimi, viral pazarlama, e-mail ve SMS pazarlaması, performans pazarlaması, PR ve offline pazarlama görevlerinde yer aldım. Şu anda ise stok fotoğrafçılığı yapıyorum. Aynı zamanda da 7 yıllık yazarlık kariyerimi şu an bulunduğunuz blogumda sürdürüyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.