Marka ve ReklamPazarlama StratejileriPopülerReklam Analizleri

4G’yi Kötüye Kullanmak – Gagoz Reklamının Analizi

Spread the love
Sonuna zeki bir şekilde eklenen geğirme efekti sayesinde bolca konuşulan ve bu yüzden çok başarılı bir reklamdır. Sonuçta bir reklamın başarılı sayılması için tek kıstas “konuşulması”dır. Gerçekten muhteşemdir.
Yukarıdaki paragraf “Reklamın iyisi kötüsü olmaz, konuşuldu ya siz ona bakın” düşüncesini her zaman körü körüne savunanlar için yazılmıştır. Bu düşüncedeki okuyucular yazıyı burada noktalayabilirler. Çünkü yazının geri kalanı bunun tam aksini savunan cümlelerden oluşmaktadır.
Genç Gagoz Garantili Geğirtir reklamı uzun zamandır beklediğim bir reklamdı. Bunun da nedeni; her kötü reklamın ardından reklamın başarısını, konuşulma seviyesine bağlayanların aslında hiç de öyle olmadığını görmelerini istememdi. Sanırım gördüler de. Çünkü o düşünceyi savunanların bile bu reklam için “iğrenç” dediğini okudum.

Geğirme sesinin kullanıldığı diğer bir reklam olan Dominos analiz yazısını okumak için buraya tıklayabilirsiniz.

Peki ne değişti? Bu reklam gayet de konuşturuyor kendisinden, neden kötülendi? Çünkü reklamın kötüsü önceden vardı, hala var ve de hep olacak.
Fazla uzatmadan, kan tükürten diş macunu reklamlarından bile daha kötü olan bu reklamın başlıklar halinde analizine geçeyim:

Hedef Kitle

Gerçekten merak ediyorum, kimi hedeflediler? Geğiremeyenleri mi? Hayır yani eğer öyleyse etrafımda hiç “abi gazoz içiyorum içiyorum geğiremiyorum ya L” diyen bir tanıdığım olmadı. Veya gençler tarafından sempatik bulunacağını mı düşündüler? Yok yok, neresinden tutsanız elinizde kalıyor.

Maret, Coca-Cola, Hopi, Marina Ankara reklamlarının analiz yazılarına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Prodüksiyon

genc-gagoz-gazoz-garantili-gegirtir
 

Mesaj

“Genç Gagoz Garantili Geğirtir” yani 4G. Sırf güncel teknolojik bir terime uydurmak için yapılmış, hem zorlama hem de hiçbir mantıklı yanı olmayan bir mesaj. Geğirtme garantili olduğu için bu gazozu almak isteyecek birileri var mıdır? Peki aksini düşünelim, reklamın sonundaki bu ses yüzünden gazozu almayacak birileri var mıdır? Bunun cevabı için reklamla ilgili yapılan yorumlara bakmak yeterli.

Sosyal medyada bu reklamla ilgili yapılan yorumların bir kısmına buradan ulaşabilirsiniz.

Samimiyet

Sosyal medyada hiç önemsenmeyecek seviyede de olsa “Çok samimi ya süper bir reklam” yorumları da mevcut. Aslında reklamda samimi olmak ve izleyici ile aynı dili konuşabilmek markayı izleyiciye yakın hissettirmek önemlidir. Ancak bunun da belli bir sınırı vardır. Reklam sonunda çıkarttığın o ses ile sence de biraz fazla samimi olmadık mı Gagozcum?

Reklam Etiği

Evet çok fazla önemsenmemesine rağmen “reklam etiği” denen bir kavram vardır. Ve bu kavramın içerisinde de hedef kitleyi bilinçlendirmek veya kusurlu davranışlara teşvik etmemek vardır. Nitekim sigara reklamları bu sebeple yasaklanmıştır. Peki geğirmek ne zamandan beri normal ve hoş görülen bir davranış halini almıştır? Hangimiz etrafında rahat rahat bu sesi çıkartan insanlarla beraber gününü geçiriyor? Sanırım bu reklamın yazarları bunu gayet normal karşılıyor.

Sonuç

Dominos reklamındaki geğirmenin bile hata olarak fark edilip kaldırılacağını düşünüyordum. Bırakın o reklamdan kaldırılmasını, geğirmeyi reklamın ana mesajı yapan çok daha kötüsü çıktı karşımıza. Reklam yazarlarından naçizane ricamdır: Lütfen toplumun %90’ı tarafından yadırganan davranışları reklamlarla kullanmaktan vazgeçin. Recep İvedik filmleri en çok izlenenler listesinde en üstte olabilir ancak bu konsepti reklamlara taşımanın bir manası yok.
Yeni yazılarımı okumak isterseniz kişisel Twitter adresimi veya tusbeyinli.com’un Facebook ve Twitter adreslerini takip edebilirsiniz.

Kişisel Twitter: https://twitter.com/AkinOzcan85
Tusbeyinli.com Twitter: https://twitter.com/tusbeyinlicom
Tusbeyinli.com Facebook: https://www.facebook.com/tusbeyinlicom 

Akin Ozcan

1985 yılının Aralık ayında Akın Özcan olarak dünyaya geldim. 2003'te Pertevniyal Anadolu Lisesi'nden, 2007'de İstanbul Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun oldum. Askerlik görevimi yerine getirdikten sonra 2008 yılında Finansbank’ın ADK Pazarlama departmanında başladığım profesyonel yaşamıma, Turkcell Global Bilgi, DenizBank ve Bilyoner.com'un dijital pazarlama ve sosyal medya departmanlarında görev alarak devam ettim. Son olarak Findeks.com'un dijital pazarlama departmanında da 2 yıl çalıştıktan sonra 9 yıllık kurumsal iş hayatımı 30 Mart 2018'de noktaladım. Bugüne kadar web sitesi yönetimi, dijital proje yönetimi, içerik pazarlaması, Google ve sosyal medya reklam yönetimi, medya planlama, sosyal medya içerik yönetimi, viral pazarlama, e-mail ve SMS pazarlaması, performans pazarlaması, PR ve offline pazarlama görevlerinde yer aldım. Şu anda ise stok fotoğrafçılığı yapıyorum. Aynı zamanda da 7 yıllık yazarlık kariyerimi şu an bulunduğunuz blogumda sürdürüyorum.

One thought on “4G’yi Kötüye Kullanmak – Gagoz Reklamının Analizi

  • Sağlık bakanlığının tıkanmış kalp damarı temizlenen kamu spotu…
    Hem tükürme, hem kan vurgulu parodontax reklamı…
    Protex duş jelinin kıllı koltuk altı reklamı…
    Şimdide GAGOZ ve Dominos geğirtisi…

    (Hedef kitleyi ararken, hedefin dışında kalanları nefret ettirenler)

    Aşırı rahat ve kaygı gütmeden nasıl reklam yazıyolar anlam veremiyorum..

    Akın bey bunları DÜMDÜK Reklamlar olarak ayrıca analiz ederseniz seninirim..

    Yanıtla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.