Kopyacı 2 Dev: Twitter & Facebook
Sosyal ağların az bilinen ve faydalı özelliklerini görmek için buraya tıklayabilirsiniz.
Her ne kadar birbirlerinden farklı konseptlere sahip olsalar da, zamanla ortaya çıkan kullanıcı alışkanlıklarını göz önünde bulundurarak birbirlerine benzer özellikleri eklediklerine şahit oluyoruz. Kibarca “esinlenme”, acımasızca “kopya çekme” olarak adlandırabileceğimiz bu olay, en çok da sosyal medyanın 2 devi Facebook ile Twitter arasında görülüyor.
Facebook’un yeni emojileri neleri değiştirir? Tıklayın.
Facebook’un Twitter’dan Esinlendiği Özellikler
- Hashtag: Twitter’da neredeyse en başından beri bulunan bu özellik 2013 yazında Facebook tarafından da devreye alındı. Ancak kullanılabilirliği 0’a yakın diyebiliriz.
- Takip butonu: Twitter’ın temelinde yatan takip etme özelliği, Facebook’un da kullanmaya başladığı ancak bir türlü işlevsellik kazandıramadığı bir özellik.
- Save: Twitter’da “At fav’a bekle” jargonundaki “fav”ın (ki artık aramızda değil) Facebook versiyonu. Beğendiğimiz içerikleri kaydedip daha sonra onlara tekrar kolayca ulaşabilmemizi sağlayan bu özelliği ben sıkça kullanıyorum. Hızlı yaşam temposu içerisinde her gördüğü içeriği anında okuyamayan kişilerin de kullandığını düşünüyorum.
- Paylaş: Facebook’ta oldukça kullanılan bu buton, Twitter’ın ilk çıktığından beri var olan retweet özelliğinin Facebook’a uyarlanmış hali. Ancak Facebook’un ilk yıllarında olmadığını hatırlayabilirsiniz.
- Post tag’i: Biraz açmak gerekirse Twitter’daki “mention”. Facebook’ta girdiğimiz postlarda veya yaptığımız yorumlarda birisini etiketleyebilmek önceleri mümkün değildi. Kısacası Facebook’un Twitter’dan “esinlendiği” bir diğer özellik.
- Notify: Facebook’un geçtiğimiz günlerde yayına aldığı ve gerçek zamanlı haberleri kullanıcılara anında ileteceği bu uygulama, Twitter’ın Moments özelliğine benzerlik gösteriyor.
Twitter’ın Facebook’tan Esinlendiği Özellikler
- Takip onayı: Twitter ilk çıktığında istediğimiz herkesi takip edebiliyorduk. Yaklaşık 2-3 sene önce yapılan bir değişiklik ile şu an bazı kullanıcıların onayını beklemek durumunda kalabiliyoruz. Facebook’taki ekleme onayı mekanizması ise ilk günden beri mevcut.
- Tweet pin’leme: Daha çok markalar tarafından kullanılan ve profilimize girildiğinde en üstte gözükmesini istediğimiz içeriği ayarlamamızı sağlayan bu özellik, Twitter’ın Facebook’tan esinlenip sonra kendi mecrasına eklediği başka bir özellik.
- Timeline: Facebook’un yaklaşık 3,5 sene önce yayına aldığı ve ilk günlerde büyük eleştirilere sebep olan bu özellik, 2014 Mayıs ayında Twitter tarafından da kullanılmaya başlandı.
- Çoklu fotoğraf ekleme ve fotoğraf tag’i: Yakın bir geçmişe kadar Twitter’da 1 tweet ile sadece 1 fotoğraf paylaşabiliyorduk. Şimdi ise Facebook’taki gibi 1’den fazla fotoğraf ekleyebiliyor ve bu fotoğraflarda başkalarını etiketleyebiliyoruz.
- Bildirim penceresi: Facebook’ta anlık olarak aldığımız beğenileri, yorumları sol altta çıkan bir bildirim penceresi ile görebiliyorduk. Artık Twitter’da da bizimle ilgili alınan aksiyonlar için pencere çıkıyor. Tek bir farkla, sol altta değil de sağ altta.
- Sustur: Hepimizin yazdıklarından sıkıldığımız ama ayıp olmasın diye listemizden çıkaramadığımız kişiler olmuştur. Facebook’ta takip tikini kaldırarak çözdüğümüz bu sorun, Twitter’da da son 1 yıldır “Mute” özelliği ile mümkün.
- Beğen butonu: “Fav’lama” tabiri Twitter ile özdeşleşmişti. Ancak sosyal medya devi geçtiğimiz günlerde yaptığı güncelleme ile yıldız butonu yerine beğen butonunu kullanıma sundu.
- Anket: Facebook’ta yıllardır var olan ancak şu anda sadece gruplarda kullanılabilen bu özellik, Twitter’ın sonradan eklediği özelliklerden bir diğeri.