Marka ve ReklamPazarlama StratejileriPopülerReklam AnalizleriStrateji Analizi

Dominos Reklam Analizi: Dikkat Ayı Çıkabilir!

Spread the love

Bir insanı geğiren ayıdan daha hızlı ne rahatsız edebilir? Hiçbir şey.

Diyerek başlayayım. Nasıl ki daha önce SamsungFilli Boya ve Oreo’nun yaptığı güzel işlere yazılarımda yer verdiysem, bu sefer de eleştirel bir yazı ile Dominos Pizza’yı konuk edeceğim. Pizza kalitesi, attığı pazarlama SMS’leri, 30 dakika garantisi, personel tutumu vb. konularda aldığı olumlu/olumsuz görüşleri bir kenara bırakıp son 1-2 aydır bolca gördüğümüz reklam filmini hem pazarlamacı hem müşteri gözüyle analiz etmek istiyorum.


Diğer reklam analizlerine ulaşmak için tıklayın.
Yazımı hazırlarken ilk önce bana göre reklamın olumsuz yanlarını bir kenara not ettim ve sonra da sosyal medyadaki görüşlere bir göz attım. Gördüğüm yorumların bir kısmını her maddenin altında ayrı ayrı olarak bulabilirsiniz. Kendi görüşlerimi desteklemek adına sadece olumsuz yorumları paylaştığımı, olumluları ise görmezden geldiğimi düşünmeyin. Zira olumlu yorum yok denecek kadar az.

Başrolde “ayı”

Pizzanın ne kadar kalorili bir yiyecek olduğu bilinen bir gerçek. Ve bu yiyeceği yerken içi çok rahat olan kişiler olduğu gibi “yememeliyim” diye düşündüğü halde sırf sevdiği için yiyen insanlar da var. Zaten kalorili olan bir yiyeceğin reklamında “ayı” karakterini oynatarak insanların zihninde “ayı gibi yemek” düşüncesini canlandırmanın ne gereği var?
dominos-reklam-analizidominos-reklam-analizi

Why so serious?

Karakter olarak ayı seçilmesine rağmen ona sempatiklik katarak durum kurtarılabilirdi. Gerek ses tonu gerek de sinirli mizacı başrol karakterini daha da antipatik yapan detaylar.
dominos-reklam-analizi

Geğirmek? Yarasın

Bu kelimeyi okuduğunda bile rahatsız olan kişiler olduğuna eminim. Recep İvedik serisindeki geğirme ve benzeri hareketlere gülünmesi mi cesaret vermiş bilemiyorum ancak çok çok gereksiz ve itici bir sahne. Ayı karakteri seçimi ve sert mizaç yeterli olmamış, bir de geğirtelim ki tam olsun demişler sanırım. Bir sonraki reklamda bu geğirmeyi 1 adım öteye taşımamalarını diliyor ve bir sonraki maddeye geçiyorum.
dominos-reklam-analizi-maskot-ayu
dominos-reklam-analizi-maskot-ayu

Seni bir yerden hatırlıyor gibiyim

Bir reklam karakteri seçerken çok dikkat edilmesi gereken bir nokta, karakterin tamamen özgün olmasıdır. Ancak bu durum Dominos ayısı için geçerli değil. Başta Duracell olmak üzere bu karakterin başka reklam karakterlerini çağrıştırdığı sosyal medyada da birçok kez belirtilmiş.
dominos-reklam-analizi-maskot-ayu
dominos-reklam-analizi-maskot-ayu

Ama iyiydik böyle?

“Acıkınca kafam Dominos’a gider” bence başarılı bir reklam çalışmasıydı. Eğer çok çarpıcı yeni bir kurgunuz yoksa istikrarı korumak adına ufak dokunuşlar yaparak mevcut konsept üzerinden ilerlemek daha faydalıdır.
dominos-reklam-analizi-maskot-ayudominos-reklam-analizi-maskot-ayu

Jingle? Eh işte

Akılda kalan jingle örneklerini paylaştığım yazımda da belirttiğim gibi bir jingle için en önemli kriter akılda kalıcı olmasıdır. “Acıkınca kafam Dominos’a gider” bu açıdan da başarılı bir reklamdı. Ancak Dominos’un bu son reklamında “Bir insanı Dominos’tan daha hızlı ne mutlu edebilir? Hiçbir şey” jingle’ının farklı farklı kelimelerden oluşan uzun bir jingle olması akılda kalıcılık açısından problem yaratıyor.

Akin Ozcan

1985 yılının Aralık ayında Akın Özcan olarak dünyaya geldim. 2003'te Pertevniyal Anadolu Lisesi'nden, 2007'de İstanbul Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun oldum. Askerlik görevimi yerine getirdikten sonra 2008 yılında Finansbank’ın ADK Pazarlama departmanında başladığım profesyonel yaşamıma, Turkcell Global Bilgi, DenizBank ve Bilyoner.com'un dijital pazarlama ve sosyal medya departmanlarında görev alarak devam ettim. Son olarak Findeks.com'un dijital pazarlama departmanında da 2 yıl çalıştıktan sonra 9 yıllık kurumsal iş hayatımı 30 Mart 2018'de noktaladım. Bugüne kadar web sitesi yönetimi, dijital proje yönetimi, içerik pazarlaması, Google ve sosyal medya reklam yönetimi, medya planlama, sosyal medya içerik yönetimi, viral pazarlama, e-mail ve SMS pazarlaması, performans pazarlaması, PR ve offline pazarlama görevlerinde yer aldım. Şu anda ise stok fotoğrafçılığı yapıyorum. Aynı zamanda da 7 yıllık yazarlık kariyerimi şu an bulunduğunuz blogumda sürdürüyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.