Diğer

Üniversite Öğrencilerinin AVM Alışkanlıkları (Araştırma)

Spread the love
Gün geçmiyor ki yeni bir AVM inşaatına başlandığını duymayalım. Yakında çatıdan çatıya AVM geçişleri yapabileceğiz. Bunun en güzel örneği dip dibe yapılan Metrocity, Özdilek ve Kanyon. “AVM’lerin de ömrü bitecek” veya “Kapanan AVM’ler artacak” diye düşünüyorsanız, bu yazıda göreceğiniz rakamlar fikrinizi değiştirecek.

Kampüsün Nabzı

Pazarlama iletişimi şirketleri iamyouth ve İneva Araştırma işbirliği ile bu yıl 3. kez yapılan “Kampüsün Nabzı” araştırması, üniversite öğrencilerinin tercih ve alışkanlıklarına ışık tutmayı amaçlıyor. İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa, Trabzon, Eskişehir, Konya ve Erzurum’da yer alan 8’i vakıf, 14’ü devlet üniversitesinde, Ekim-Kasım-Aralık aylarında lisans ve ön lisans eğitimi almakta olan 1.442 öğrenci ile gerçekleştirilen araştırmanın katılımcılarının %57’si kadın, %43’ü ise erkeklerden oluşuyor.

Çoğunluk AVM’ci

Üzerine hala “Pazar günleri kapanmalı mı?”, “Esnafları bitiriyor mu?” tartışmalarının yapıldığı AVM’ler, çok fazla kişi tarafından tercih ediliyor. Her 5 üniversite öğrencisinden 4’ü ayda en az 1 kez AVM’ye gittiğini söylüyor.

Alışverişin Başlangıç Noktası Online

Birçok markanın hedef kitlesi içerisinde yer alan üniversite öğrencilerinin tüketim alışkanlıklarını, takip ettiği trendleri ve markalarla olan ilişkilerini araştırarak şirketlerin pazarlama stratejilerine ışık tutmayı amaçlayan bu çalışmanın sonuçlarına göre, her 10 üniversite öğrencisinden 7’si online alışveriş yaptığını söylüyor (yemek siparişleri online alışveriş olarak değerlendirilmemiştir). Yani hem online hem de mağaza içi alışverişin önemini koruduğunu söyleyebiliriz.

İnsanlar online alışverişleri sırasında sepeti neden terk ediyorlar? 10 önemli bilgiyi görmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Araştırmanın beni en çok şaşırtan sonucu, erkeklerin online alışverişi kadınlara göre daha fazla tercih etmesi oldu. Kadınlarınsa en çok giyim/ayakkabı ağırlıklı alışveriş sitelerini kullandıklarını söylersem sanırım hiçbiriniz şaşırmazsınız.

Önce Alışveriş, Sonra Eğlence

Üniversiteli öğrencilerin %38’i ayda 1-2 kez, %44’ü ise haftada en az 1 kez AVM’lere mutlaka gidiyor. AVM’ye giden gençlerin %79’u öncelikli amaçlarının alışveriş olduğunu söylerken, %49’luk kesin sinema, oyun veya eğlencenin ilk amaçları olduğunu belirtiyor. Son olarak, alışveriş amacıyla gidenlerin çoğunluğunu tabii ki kadınlar oluşturuyor.

Yazıyı tek bir cümle ile özetliyorum: Biz daha çoook AVM inşaatı görürüz.

Akin Ozcan

1985 yılının Aralık ayında Akın Özcan olarak dünyaya geldim. 2003'te Pertevniyal Anadolu Lisesi'nden, 2007'de İstanbul Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun oldum. Askerlik görevimi yerine getirdikten sonra 2008 yılında Finansbank’ın ADK Pazarlama departmanında başladığım profesyonel yaşamıma, Turkcell Global Bilgi, DenizBank ve Bilyoner.com'un dijital pazarlama ve sosyal medya departmanlarında görev alarak devam ettim. Son olarak Findeks.com'un dijital pazarlama departmanında da 2 yıl çalıştıktan sonra 9 yıllık kurumsal iş hayatımı 30 Mart 2018'de noktaladım. Bugüne kadar web sitesi yönetimi, dijital proje yönetimi, içerik pazarlaması, Google ve sosyal medya reklam yönetimi, medya planlama, sosyal medya içerik yönetimi, viral pazarlama, e-mail ve SMS pazarlaması, performans pazarlaması, PR ve offline pazarlama görevlerinde yer aldım. Şu anda ise stok fotoğrafçılığı yapıyorum. Aynı zamanda da 7 yıllık yazarlık kariyerimi şu an bulunduğunuz blogumda sürdürüyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.