Sosyal Medya

Instagram Ana Akış Algoritmasını Değiştiriyor

Spread the love

Reklamsız sosyal platform olma konusunda “son kale” özelliğini geçtiğimiz aylarda kaybeden Instagram, gerçek zamanlı akışa sahip platform olma özelliğini de kaybedecek gibi duruyor; çünkü geçtiğimiz günlerde ana akış algoritmasını, alakalı içerikleri ön plana çıkartacak şekilde değiştireceğini açıkladı. Instagram’ın, benzer algoritmayı kullanan Faceobook’un bir şirketi olduğunu düşünürsek bu karara çok şaşmamak gerek.

İlgili Yazı: Instagram’da Reklamlara Artık Daha Fazla Rastlayacağız

Aynı değişikliğe gideceğini geçtiğimiz günlerde duyuran Twitter’a birçok eleştiri gelmişti, benzer bir durum Instagram için de geçerli. Değişikliğe gidileceğini duyan çoğu kullanıcı, algoritmik içerikler yerine gerçek zamanlı içerikleri görmeyi tercih ettiğini sosyal medyada paylaştı.

Sebebi Neydi Ki?

Platformların kullanıcı sayıları arttıkça, doğal olarak oluşturulan içerik ve kullanıcıların takip ettiği kişi sayıları da artıyor. Bunun sonucu olarak da kullanıcılar daha fazla içerikle karşılaşmaya başlıyor. Yüksek kullanıcı sayılarına ulaşan platformlar, alakasız ve tercih edilmeyen içeriklerden kullanıcıları korumak, o platformda yaptıkları aktivitelerden yola çıkarak onların karşısına onlarla alakalı içerikleri çıkarmak, yani kısacası daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunmak için bir süre sonra böyle bir algoritma değişikliğine gidiyor. 2009 yılında EdgeRank algoritması ile alakalı içerik sunma sistemine geçen Facebook’tan sonra Twitter ve Instagram da bu sisteme geçmeye hazırlanıyor.

Not: EdgeRank algoritması, yeterli gelmediği anlaşılınca 2011 yılında tarih oldu. Şu anda başka bir algoritma kullanılıyor.

Kullanıcılar Ne Düşünüyor?

Her yeniliğe olduğu gibi buna da tepki gösterenler olacaktır, ki oluyor da. Twitter’a en çok gösterilen tepkilerden biri mecranın kendine has özelliklerden birini kaybedeceğiydi. Diğer eleştiriler de kullanıcıların hangi içeriği seveceği veya hangisiyle ilgileneceğinin kararını başkasının (hatta bir algoritmanın) vereceğine yönelikti.

Kullanıcıların haksız olduğunu söyleyemem; ancak mecraların da bu konuda hak veriyorum. Nasreddin Hoca’lık yapmak istemem ama 2 tarafa da “Sen de haklısın” diyorum.

Markaların Instagram stratejilerine yön verebilecek istatistik ve ipuçları için buraya tıklayabilirsiniz.

Düzgün Çalışır Mı?

Şüphesiz; çünkü InstagramFacebook’tan dolayı elinde güçlü bir veri havuzu ve kullanıcı geri bildirim datası mevcut. Bu data ve bildirimlerden de yola çıkarak kullanıcıların karşısına alakalı içerikleri çıkartma konusunda başarılı olacakları kesin. Önümüzdeki aylarda devreye alınacak olan bu değilşikliğin nasıl çalıştığına her beraber şahit olacağız.

Sonuç

Yukarıda da kısaca bahsettiğim gibi bu konuda hem kullanıcıların hem de algoritmayı değiştiren platformların haklı olduğunu düşünüyorum. Bu konuda sadece Twitter’ı ayrı tutuyorum; çünkü Twitter’ın en önemli karakteristik özelliklerinden birinin gerçek zamanlı içerik akışı olduğu görüşündeyim.

Not: Şu anda üst sıralarda “Sen buralarda yokken” başlığı ile popüler tweetleri, aşağıda da klasik kronolojik sıralamalı tweetleri veren Twitter’ın, tüm tweetleri popüleriteye göre gösterip göstermeyeceği henüz net değil.

Akin Ozcan

1985 yılının Aralık ayında Akın Özcan olarak dünyaya geldim. 2003'te Pertevniyal Anadolu Lisesi'nden, 2007'de İstanbul Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun oldum. Askerlik görevimi yerine getirdikten sonra 2008 yılında Finansbank’ın ADK Pazarlama departmanında başladığım profesyonel yaşamıma, Turkcell Global Bilgi, DenizBank ve Bilyoner.com'un dijital pazarlama ve sosyal medya departmanlarında görev alarak devam ettim. Son olarak Findeks.com'un dijital pazarlama departmanında da 2 yıl çalıştıktan sonra 9 yıllık kurumsal iş hayatımı 30 Mart 2018'de noktaladım. Bugüne kadar web sitesi yönetimi, dijital proje yönetimi, içerik pazarlaması, Google ve sosyal medya reklam yönetimi, medya planlama, sosyal medya içerik yönetimi, viral pazarlama, e-mail ve SMS pazarlaması, performans pazarlaması, PR ve offline pazarlama görevlerinde yer aldım. Şu anda ise stok fotoğrafçılığı yapıyorum. Aynı zamanda da 7 yıllık yazarlık kariyerimi şu an bulunduğunuz blogumda sürdürüyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.