Nöro PazarlamaPazarlama

Listeli İçerikleri Sevmemizin 5 Psikolojik Sebebi

Spread the love
Onedio.com, Listelist gibi sitelerin çok sevilmesinin en büyük nedenlerinden biri, oluşturdukları listeli içeriklerdi. Hatta bu içerikler o kadar popüler hale geldi ki, haber siteleri, pazarlama blogları vb. birçok yerde bu tarz yazıları çok daha fazla görmeye başladık.

Etkili başlık oluşturmanızı sağlayan 7S kuralından belki de en önemlisi olan sayıların, listeli içeriklerin başlıklarında mutlaka yer alması da bu içeriklerin başarıya ulaşmasını kolaylaştırdı. Peki neden bu tarz içeriklere daha fazla tıklanıyor? Bu sayıların sırrı nedir?

1-) Düzeni Seviyoruz

listeli-icerik-duzeni-seviyoruz

Daha iyi blog yazıları için “Paragraflara ayırın”, “Alt başlıklar kullanın” gibi bazı tüyolara şuraya tıklayarak ulaşabileceğiniz yazımda yer vermiştim. Bu tüyoların temelinde, derli toplu yazıların daha fazla okunabilir olması yatıyor. Çünkü insanlar kolay okuyabildikleri ve bölümleri arasında rahatça geçişler yapabilecekleri yazıları daha çok seviyor. Başlıkta listeli içeriğin göstergesi olan bir rakam (bu yazının başlığındaki gibi) gördüğümüzde, maddeler halinde düzenlenmiş bir yazının çekiciliği bizi yakalıyor.

2-) Netlik İstiyoruz

listeli-icerik-netlik-istiyoruz

İnsan beyni belirsizlik yerine her zaman netliği tercih eder. Bu sebeple “Güne zinde başlamak için ipuçları” başlığına sahip bir yazı yerine, başlığı “Güne zinde başlamak için 7 ipucu” olan bir yazı daha çok ilgimizi çekiyor. Çünkü 2. başlık daha net, yani yazıya tıkladığımızda karşımıza 7 tane madde çıkacağını biliriz. Diğer başlık ise içerikle alakalı net bir şey vaat etmediği için başlığı okuyan kişilerdeki tıklama dürtüsünü daha zor harekete geçirir.

3-) Merak Ediyoruz

listeli-icerik-merak-ediyoruz

Sayı içeren bir başlık ile karşılaştığımızda, bilinçaltımızda “Neymiş o 4 ipucu?”, “Acaba 8 başarılı örnek hangisiymiş?” gibi merak duygumuzu tetikleyen sorular oluşuyor. Bu merak duygusu da yazıya tıklamayı beraberinde getiriyor. Hatta çoğu web sitesi bu merak duygusundan faydalanmak ve daha fazla sayfanın görüntülenmesi sağlamak için listeli içeriklerini adım adım (galeri formatında) veriyor. Bir başka deyişle adeta “makas kesmiyor” diyerek bizden her seferinde 1 tıklama daha istiyor.

4-) Sınırlandırma İstiyoruz

listeli-icerik-sinirlandirma-istiyoruz

Bunu kötü manada söylediğimi düşünmeyin. Gün içerisinde hepimiz genelde koşuşturma halindeyiz ve bu yüzden en ufak zamanımız bile çok değerli. Bu yüzden istisnai durumlar dışında internette gördüğümüz yazıları okumak için çok fazla zaman ayıramıyoruz. Dolayısıyla başlıklarda yer alan sayılar, o içeriğin kapsamı ve çabuk tüketilebileceği hakkında bize ipucu verdiği için tıklamaya daha meyilli oluruz.

5-) Güven Duyuyoruz

listeli-icerik-guven-duyuyoruz

Sayılara; sunumlarda, haberlerde veya bir şeyi kanıtlamaya çalışırken her zaman ihtiyaç duyarız. Sayılar ilgi çeker ve insanlarda güven duygusunu uyandırır. Bu yüzdendir ki “Sosyal mecraların kullanım sayıları” vb. yazılar, geçmişte birçok kez yazılmış olsa bile ilgi çekmeye devam ediyor. Sayıların verdiği bu güven duygusu, başlıklarda da işe yarıyor. “Gripten korunmanın 9 etkili yolu” başlığı, “Gripten korunmanın etkili yolları” başlığına göre daha çok ilgi çekiyor. Çünkü içerikte yer alan maddelerin belli bir emek ve araştırma sonucunda ortaya çıkarıldığı, belli ispatlara dayandırıldığı hissiyatını yaratıyor.

Sonuç

Listeli içerikleri her gördüğümüzde yukarıda yazdığım 5 etkenin tamamının devreye girdiğini iddia edemem. Ama her tıklamamızda bu 5 psikolojik etkenden bir ve birkaçının bizi harekete geçirdiğini düşünüyorum. Yazımı, listeli içeriklerin ne kadar popüler duruma geldiğini gösteren, Serdar Kuzuloğlu’nun sunumundan bir kare ile sonlandırıyorum. =) (Parantezin içerisine dikkat)

listeli-icerik-mserdark-sunum

Akin Ozcan

1985 yılının Aralık ayında Akın Özcan olarak dünyaya geldim. 2003'te Pertevniyal Anadolu Lisesi'nden, 2007'de İstanbul Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun oldum. Askerlik görevimi yerine getirdikten sonra 2008 yılında Finansbank’ın ADK Pazarlama departmanında başladığım profesyonel yaşamıma, Turkcell Global Bilgi, DenizBank ve Bilyoner.com'un dijital pazarlama ve sosyal medya departmanlarında görev alarak devam ettim. Son olarak Findeks.com'un dijital pazarlama departmanında da 2 yıl çalıştıktan sonra 9 yıllık kurumsal iş hayatımı 30 Mart 2018'de noktaladım. Bugüne kadar web sitesi yönetimi, dijital proje yönetimi, içerik pazarlaması, Google ve sosyal medya reklam yönetimi, medya planlama, sosyal medya içerik yönetimi, viral pazarlama, e-mail ve SMS pazarlaması, performans pazarlaması, PR ve offline pazarlama görevlerinde yer aldım. Şu anda ise stok fotoğrafçılığı yapıyorum. Aynı zamanda da 7 yıllık yazarlık kariyerimi şu an bulunduğunuz blogumda sürdürüyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.