Marka ve ReklamPazarlama StratejileriPopülerReklam Analizleri

Dım Dım Yar’lı n11.com Reklamının Analizi ve Yorumları

Spread the love
Yukarıdaki görselden de az çok anlaşılacağı gibi bu yazım haset ve gıybet konuları üzerine kurulu bir reklamla ilgili olacak =)  Coca-Cola, Hopi, Marina Ankara, Fenerbahçe Yandex reklamlarıyla ilgili kendi görüşlerim doğrultusunda yaptığım analizlerden sonra bu seferki konuğum son zamanların TV (hatta radyo) müdavimi dım dım yar’lı n11.com reklamı. Yazıda reklamla ilgili benim görüşlerimin yanı sıra sosyal medyadaki örnek yorumları, reklamda kimin oynadığını ve reklam videosunu bulabilirsiniz.

Jingle

Bir reklam için jingle çok şeydir, doğru. Dile dolanması önemlidir, o da doğru. Ancak özgün olması ve sinir bozucu olmaması da önemlidir. Peki özgün olması ne açıdan önemlidir?Mesela bu jingle insanların diline dolansa bile, dolananların yarısı şarkıyı “entarisi dım dım yar, gelir diye umdum yar” olarak söyleyecektir. Çünkü daha önceden kulak aşinalığı olan orijinal şarkı, reklam jingle’ına baskın gelecektir ve böylece n11’in ismi geçmeyecektir. Halbuki Yasemin Allen’ın oynadığı n11.com’un ilk reklam filmindeki jingle hem özgün hem başarılıydı.

Diğer başarılı jingle örnekleri için tıklayın.

Kurgu

Bazı reklamlarda dile dolanan bir jingle veya ünlü oyuncular olmayabilir. Ama öyle bir kurgu olur ki reklam çok ses getirir (Örnek: THY’nin Iğdır Havaalanı reklamı). Bu reklamda ise hiçbir kurgu yok. Kıskançlık üzerine kurulu bir konu, birbirinin kopyası 3 sahne, o kadar. Reklamın gerisi zaten jingle’dan ibaret.

Oyunculuk

Başroldeki oyuncuyu kıskanan 2 kadın oyuncunun mimikleri “kıskançlık” duygusunu çok güzel veriyor. Hatta öyle mimikler var ki kadınların gerçek hayatta da kıskanç olduklarını düşüneceğim neredeyse. Ama bunun pek bir önemi kalmıyor çünkü son derece itici bir konu ve oyunculuk söz konusu. Özellikle kıskanç rolünü oynayan kadınların “… dım dım yaar!” kısımlarında çıkardığı tiz ses bende kanalı değiştirme isteği uyandırıyor.

Mesaj

Jingle o kadar ön planda ve rahatsız edici ki, çok uğraşıp (!) da sözlerin arasında serpiştirdikleri pazarlama mesajları çöpe gitmiş. Reklam bittiğinde akılda sadece “dımdım yar” sözleri ve birbirlerine hasetle bakan kadın oyuncular kalıyor. Reklamın ana teması “insanlar birbirini çekemez” sanırım. Yoksa öyle değil mi?

Kısa Künye

Başrol oyuncusu: Leyla Feray
Ajans: Rabarba

Sonuç

Düşündüğüm halde hiçbir olumlu yönünü bulamadım. Özcan Deniz ve Sıla’nın oynadığı Coca-Cola reklamı da dahil olmak üzere, böylesine büyük bir çoğunluğun ortak görüş ile bir reklamı beğenmediğine şahit olmamıştım. Çok fazla eleştiriye maruz kalan o reklamda bile iyi yorum yapan bir kesim vardı.

coca-cola-reklam-analizi

 

Yorumlar

Linke tıklayarak ulaşabileceğiniz yorumlar özel olarak seçilmemiş, sırası ile alınmıştır. Yani özellikle olumsuz olanları almak gibi bir gayret sarf etmedim. Buna rağmen neredeyse %95 oranında olumsuz olan yorumlara göz atmak için tıklayın. 

Video

tusbeyinlicom-ana-sayfa
reklam-analizleri

Akin Ozcan

1985 yılının Aralık ayında Akın Özcan olarak dünyaya geldim. 2003'te Pertevniyal Anadolu Lisesi'nden, 2007'de İstanbul Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun oldum. Askerlik görevimi yerine getirdikten sonra 2008 yılında Finansbank’ın ADK Pazarlama departmanında başladığım profesyonel yaşamıma, Turkcell Global Bilgi, DenizBank ve Bilyoner.com'un dijital pazarlama ve sosyal medya departmanlarında görev alarak devam ettim. Son olarak Findeks.com'un dijital pazarlama departmanında da 2 yıl çalıştıktan sonra 9 yıllık kurumsal iş hayatımı 30 Mart 2018'de noktaladım. Bugüne kadar web sitesi yönetimi, dijital proje yönetimi, içerik pazarlaması, Google ve sosyal medya reklam yönetimi, medya planlama, sosyal medya içerik yönetimi, viral pazarlama, e-mail ve SMS pazarlaması, performans pazarlaması, PR ve offline pazarlama görevlerinde yer aldım. Şu anda ise stok fotoğrafçılığı yapıyorum. Aynı zamanda da 7 yıllık yazarlık kariyerimi şu an bulunduğunuz blogumda sürdürüyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.