Marka ve ReklamPazarlama StratejileriReklam AnalizleriStrateji Analizi

Gülben Ergenli Şok Reklamının Analizi ve Yorumları

Spread the love
Bugüne kadar birçok reklamla ilgili kendi bakış açım ve bilgi birikimime göre analiz yazıları yazdım. Genelde de bunu farklı konuları (hedef kitle, prodüksiyon vb.) ayrı ayrı ele alarak yaptım. Ancak Gülben Ergenli Şok reklamı için maalesef bunu yapamayacağım. Çünkü reklamın elle tutulur hiçbir tarafı yok.

Ayrı başlıklara ayırmak yerine reklamı 4 madde ile özetleyeceğim. Bu maddelere geçmeden önce isterseniz aşağıdaki butonlara tıklayarak diğer reklam analizlerini de okuyabilirsiniz.

tolga-cevikli-hopi-reklam-analizi
hulya-avsarli-marina-ankara-reklam-analizi
Şimdi gelelim Şok reklamı analizime:
  • Reklamların en nihayetinde bir ürünü veya hizmeti tanıtmak amaçlı çekildiğini ve doğal senaryolar olmadığını hepimiz biliyoruz. Ancak doğal olduğunu iddia edip, prodüksiyonu olabildiğince yapay hazırlamak gerçekten büyük başarı.
  • Çok ama çok kötü oyunculuk. 100 kişiye sorsak tahminim 1 kişi bile oyuncuların gerçekten şaşırdığına inandığını söylemez. Hadi oradaki kişiler halktan biri değil, ajanstan seçilmişler orasını anladık. Peki o ajansın en kötü rol kabiliyetine sahip oyuncularını seçmeyi nasıl başardınız?
  • Oyunculuklar gibi, yapıldığı iddia edilen plastik makyaj da doğallıktan çok uzak. O kadar uğraşılan plastik makyaj tek bir hamlede kolayca çıkartılamaz. Hele Gülben Ergen’in kasiyer rolünde olduğu son reklamda taktığı burun tam bir fiyasko.
  • Markanın ismi Şok olduğu için bu kelime kullanılarak reklama espri katılmak istenmiş. Bunun için de “sözde” şaşıran oyuncuların hepsi reklamın sonunda “Ay resmen şoktayım” cümlesini kuruyor. Hepsi kuruyor bu cümleyi. Ne tesadüf değil mi?
Çok merak ediyorum bu reklam çekilirken Şok ne düşündü acaba? “Biz bunu yapalım nasıl olsa inanırlar” mı dediler? “Gerçekten de çok iyi reklam oldu be!” mi dediler? Yoksa “Gizli çekim yazalım ama prodüksiyon o kadar yapay olsun ki bu zıtlık sayesinde bolca konuşulsun” düşüncesi ile mi yola çıktılar?
İlk seçenek markanın hedef kitlesini ne kadar hafife aldığını, ikinci seçenek reklam ekibinin ve ajansının yetersiz olduğunu, son seçenek de markanın ve ajansın ne kadar vizyonsuz olduğunu gösterir. Aslında 3 ihtimal de birbirinden kötü olduğu için hangisinin olduğunun çok da önemi yok.
tusbeyinlicom-ana-sayfa
reklam-analizleri

Akin Ozcan

1985 yılının Aralık ayında Akın Özcan olarak dünyaya geldim. 2003'te Pertevniyal Anadolu Lisesi'nden, 2007'de İstanbul Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun oldum. Askerlik görevimi yerine getirdikten sonra 2008 yılında Finansbank’ın ADK Pazarlama departmanında başladığım profesyonel yaşamıma, Turkcell Global Bilgi, DenizBank ve Bilyoner.com'un dijital pazarlama ve sosyal medya departmanlarında görev alarak devam ettim. Son olarak Findeks.com'un dijital pazarlama departmanında da 2 yıl çalıştıktan sonra 9 yıllık kurumsal iş hayatımı 30 Mart 2018'de noktaladım. Bugüne kadar web sitesi yönetimi, dijital proje yönetimi, içerik pazarlaması, Google ve sosyal medya reklam yönetimi, medya planlama, sosyal medya içerik yönetimi, viral pazarlama, e-mail ve SMS pazarlaması, performans pazarlaması, PR ve offline pazarlama görevlerinde yer aldım. Şu anda ise stok fotoğrafçılığı yapıyorum. Aynı zamanda da 7 yıllık yazarlık kariyerimi şu an bulunduğunuz blogumda sürdürüyorum.

One thought on “Gülben Ergenli Şok Reklamının Analizi ve Yorumları

  • 3.reklamın 10.saniyesinde görüleceği gibi tüm reyon rafları yerden yukarıya aynı makarna ile dolu olmasına rağmen Gülben Ergen üst rafları beli nedeniyle uzanamayıp müşteri kılığındaki ajans elemanından yardım istiyor. Eleman da güya teyzeye yardım etmek için gidip en üst rafa uzanıyor. Neden?

    Yanıtla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.