Marka ve ReklamPazarlama StratejileriPopülerReklam AnalizleriStrateji Analizi

Hülya Avşarlı Marina Ankara Reklam Analizi

Spread the love
“Bir insanı geğiren ayıdan daha hızlı ne rahatsız edebilir? Hiçbir şey” başlıklı eleştirel yazımdan sonra bu seferki konuğum “Ama orada deniz yok annaa” cümlesi ile sosyal medyada adından bolca bahsettiren Hülya Avşar ve kızının oynadığı Marina Ankara reklamı.
Çocuklar için yapılmış reklamların konu olarak genelde birbirine benzer ve sıkıcı olduğunu fark etmişsinizdir. Mesela süt reklamlarında küçük bir çocuk sütü içer ve boyu hemen uzamaya başlar. Burada hedef kitle çocuklar olduğu için onları cezbederek o sütü anne-babasına aldırtmaya teşvik etmenin yolu boy uzatmaktır, burası gayet mantıklı.

Hedef Kitle Hatası

Marina Ankara reklamında ise çok büyük bir hedef kitle hatası var. Hülya Avşar kızına “Ankara’yı yaz hem ben de gelirim” diyor, yani anlıyoruz ki hedef kitle olarak öğrenciler seçilmiş. Ancak tahmini değeri en az 1 milyon TL olacak dairelere öğrenci evi muamelesi yapmakla amaçlanan nedir? Maalesef ki Türkiye’de herkes Avşar torunu olarak dünyaya gelmediği için bu evlerde öğrencilerin oturması pek mümkün değil.

Doğallık Eksikliği

Yazının başında da belirttiğim gibi bu reklam en çok Zehra’nın kurduğu “Ama orada deniz yok annaaa” cümlesi ile konuşuldu. Daha doğrusu Zehra’nın anne yerine “anna” demesiyle. “Sonuçta konuşuldu, reklamın iyisi kötüsü olmaz” diye düşünebilirsiniz ancak doğallıktan uzak oyunculuklar ve üslup ile çok fazla antipati kazanmış durumda.

Yanlış Slogan

Denizi olan şehirde yaşayan birini “Ama Ankara’nın da marinası var” diyerek tavlayamazsınız. Üstelik reklamdaki marina küçük bir havuzun içine doldurulmuş su birikintisi gibi duruyorsa.  “Arkadaşlarınla görüş, güneşlen, koşu yap” gibi aktiviteler de reklamın geçtiği İstanbul’da gayet kolay yapılabilen şeyler. Güneşlenmek için şehir merkezinde düzgün plaj olmasa da Marina Ankara’nın “marina”sı büyüklüğünde havuzlara gidilerek yine aynı durum İstanbul’da da sağlanabilir.

Yanlış Slogan

Eğer başarı kriteri olarak sadece reklamın konuşulmasını ele alırsak başarılı denebilir. Ancak bunu dışında hedeflenen yanlış kitle, doğallıktan uzak oyunculuklar ve yanlış sloganı ile bence başarısız reklamlar listesine çok rahatlıkla girebilir.

Akin Ozcan

1985 yılının Aralık ayında Akın Özcan olarak dünyaya geldim. 2003'te Pertevniyal Anadolu Lisesi'nden, 2007'de İstanbul Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun oldum. Askerlik görevimi yerine getirdikten sonra 2008 yılında Finansbank’ın ADK Pazarlama departmanında başladığım profesyonel yaşamıma, Turkcell Global Bilgi, DenizBank ve Bilyoner.com'un dijital pazarlama ve sosyal medya departmanlarında görev alarak devam ettim. Son olarak Findeks.com'un dijital pazarlama departmanında da 2 yıl çalıştıktan sonra 9 yıllık kurumsal iş hayatımı 30 Mart 2018'de noktaladım. Bugüne kadar web sitesi yönetimi, dijital proje yönetimi, içerik pazarlaması, Google ve sosyal medya reklam yönetimi, medya planlama, sosyal medya içerik yönetimi, viral pazarlama, e-mail ve SMS pazarlaması, performans pazarlaması, PR ve offline pazarlama görevlerinde yer aldım. Şu anda ise stok fotoğrafçılığı yapıyorum. Aynı zamanda da 7 yıllık yazarlık kariyerimi şu an bulunduğunuz blogumda sürdürüyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.