PopülerSosyal Medya

Linkedin Demişsin Ama Burası Bildiğin Facebook

Spread the love

Çoğu sosyal mecra farklı türlerde paylaşım yapılmaya müsaittir (her ne kadar bazılarından çok sıkılmış olsak da). Bu bir özlü söz, yenilen bir yemek, yapılan check-in, kedi videosu veya çekilen bir selfie olabilir.

Bazı mecralar ise sadece belli başlı paylaşımlar için uygundur. Mesela Linkedin. Linkedin’in kullanılma sebeplerini şu 4 madde ile özetleyebiliriz:

etkili-linkedin-taktikleri

1-) Profesyonel kimliğimizi en iyi şekilde yansıtmak.

2-) Geniş bir network oluşturmak.
3-) Kendi sektörümüzle veya diğer sektörlerle ilgili bilgi edinmek veya paylaşmak.
4-) Doğabilecek yeni kariyer olanaklarına açık olmak. Veya işverenler açısından bakılırsa, uygun adaylar bulmak.
Fakat son zamanlarda Linkedin’de bu 4 amaçla hiçbir şekilde bağdaşmayan paylaşımları çok sık görmeye başladım. Eğer kullanabileceğimiz tek sosyal platform Linkedin olsaydı, “iş hayatını renklendirmek adına çiçek, böcek, özlü söz paylaşımları güzellik katar” diye düşünebilirdim. Fakat bu tarz iş dışı paylaşımları Facebook, Instagram, Twitter vb. mecralarda zaten yeterince görüyoruz. Bu yüzden Linkedin’in diğer mecralardan ayrı tutulması gerektiğini savunuyorum.
Üstelik bu paylaşımların, olaya gerçekten profesyonel yaklaşan kişilere karşı kötü bir imaj oluşturduğunu düşünüyorum. Yazımın bu noktasından itibaren örnekler üzerinden ilerlemek istiyorum (Gizlilik açısından isimler ve diğer özel bilgiler kapatılmıştır).

1-) Linkedin’de bu şarkı paylaşımının işi nedir mesela?

2-) Bu görseli Facebook ve Twitter’da görmüştüm. Ancak burada göreceğim hiç aklıma gelmemişti.


3-) Tebessüm ettirir veya ettirmez. Ama doğru mecrada olmadığı kesin.

4-) Facebook veya Twitter’da paylaşacakken yanlışlık olmuş sanırım.

5-) Hele ki profile tanınmış birinin fotoğrafını koymak…

6-) İşte ara-ma-dığımız özlü söz ruhu.

7-) Bunun bir sonraki adımı muhtemelen “HAYIRLI CUMALAR”


Elimde başka örnekler de var ancak ne demek istediğimi anlatmak için bunların yeterli olduğunu düşünüyorum. Burada bahsettiğim “karikatür veya özlü söz kesinlikle paylaşılmamalı” değil, alakalı olduğu sürece komik paylaşımlar da yapılabilir. Mesela aşağıdaki de bir karikatür ancak iş hayatı ile ilgili olduğu için garip durmuyor.
Elbette herkes istediğini paylaşmakta özgür ancak bazen yerine göre paylaşım yapmak gerekiyor. Yazımı; Linkedin’in gittikçe Facebook gibi kullanılmaya başlandığını en güzel şekilde gösteren aşağıdaki paylaşım ile noktalıyorum.

Akin Ozcan

1985 yılının Aralık ayında Akın Özcan olarak dünyaya geldim. 2003'te Pertevniyal Anadolu Lisesi'nden, 2007'de İstanbul Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun oldum. Askerlik görevimi yerine getirdikten sonra 2008 yılında Finansbank’ın ADK Pazarlama departmanında başladığım profesyonel yaşamıma, Turkcell Global Bilgi, DenizBank ve Bilyoner.com'un dijital pazarlama ve sosyal medya departmanlarında görev alarak devam ettim. Son olarak Findeks.com'un dijital pazarlama departmanında da 2 yıl çalıştıktan sonra 9 yıllık kurumsal iş hayatımı 30 Mart 2018'de noktaladım. Bugüne kadar web sitesi yönetimi, dijital proje yönetimi, içerik pazarlaması, Google ve sosyal medya reklam yönetimi, medya planlama, sosyal medya içerik yönetimi, viral pazarlama, e-mail ve SMS pazarlaması, performans pazarlaması, PR ve offline pazarlama görevlerinde yer aldım. Şu anda ise stok fotoğrafçılığı yapıyorum. Aynı zamanda da 7 yıllık yazarlık kariyerimi şu an bulunduğunuz blogumda sürdürüyorum.

One thought on “Linkedin Demişsin Ama Burası Bildiğin Facebook

  • Güzel bir örnek olarak LinkedIn'de bana atılan bir mesajı paylaşmak istedim. '' İş konusu değil. Sizi görünce işte budur dedim. Yakından tanışıp arkadaş olmak isterim. '' Gelin siz düşünün Linkedin'in halini…

    Yanıtla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.