Diğer

İyi Bir Blog Yazısı Nasıl Yazılır? İşte 10 İpucu

Spread the love

Blog sahipleri için önemli bazı metirkler vardır. Günlük ve aylık sayfa görüntüleme sayısı, ortalama oturum süresi, oturum başına sayfa ziyaret sayısı, hemen çıkma oranı (bounce rate) gibi. Bu metriklerin istediğiniz yönde gelişmesi için blogunuza gelen ve yazınızı okuyan ziyaretçiler kendinize bağlamanız gerekmektedir.

Her gelen ziyaretçinin saatlerce blogda gezinmesini, sayfadan sayfaya zıplamasını her blogger ister ama şimdi bu ütopyadan sıyrılıp maksimum seviyede neler yapabileceğimize bakalım. Her ne kadar ziyaretçileri sitemizde tutmak için ipler tamamen elimizde olmasa da bu ihtimali artırabileceğimiz bazı aksiyonlar vardır. 

3 yıllık blog yazma tecrübem, okuduğum internet kaynakları ve çevremden duyduğum geri dönüşleri baz alarak iyi blog yazısının nasıl olabileceği ile ilgili bazı ipuçları çıkardım. Bu maddelere geçmeden önce eğer isterseniz “Ziyaretçilerinizi Web Sitenizden Kaçırmamanız İçin İpuçları” yazıma da buradan ulaşabilirsiniz. 
1-) Kullanılan alt başlıklar, okuyucuya yazı ile ilgili fikir vermek açısından çok önemlidir. Üstelik SEO açısından da olumlu katkı sağlar.
2-) Yazının can alıcı olarak gördüğünüz cümlelerini veya kelime gruplarını boldlayın.
3-) Büyük görseller her zaman daha fazla ilgi çeker. Görseller sadece yazının başında yer alır gibi de düşünmeyin. Uygun bir yer olduğunda yazının içerisinde de görsellere yer verin.
4-) Eğer uygunsa yazının belli bir yerinde videoya yer verin. Ziyaretçinin videoyu izlemesi, blogunuzda geçirdiği süreyi artıracaktır.
5-) Sayfayı birçok farklı sütuna ayırmanız okuyucuyu bunaltır. Her zaman basit sayfa görünümü tercih edin.
6-) Çok küçük olmayan fontlar okuyucuların yazınızın içeriğine daha rahat göz gezdirmesini sağlar.
7-) Yazının içinden blogunuzda yer alan başka bir yazıya yönlendirme yapın. Bunu illa sonu “… için tıklayın.” ile biten cümle ile yapmak zorunda değilsiniz. İlgili bir cümle veya kelime grubuna link vererek alakalı diğer bir yazınıza yönlendirme yapabilirsiniz.
8-) Kendi blogunuzdaki bir yazıya link veriyorsanız linki aynı pencerede, başka bir siteye link veriyorsanız muhakkak yeni pencerede açılacak şekilde ayarlayın.
9-) Açık renkli (aşırısı değil tabii ki) yazı arka planları, okuyucunun gözüne daha canlı gözükür.

10-) Düz ve uzun metinler okuyucunun kaçmasına sebep olur. Yazınızı paragraflara ayırmak ve bu paragrafları mümkün mertebe kısa tutmak, göze hoş gelen bir görüntü oluşturacaktır.

Akin Ozcan

1985 yılının Aralık ayında Akın Özcan olarak dünyaya geldim. 2003'te Pertevniyal Anadolu Lisesi'nden, 2007'de İstanbul Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun oldum. Askerlik görevimi yerine getirdikten sonra 2008 yılında Finansbank’ın ADK Pazarlama departmanında başladığım profesyonel yaşamıma, Turkcell Global Bilgi, DenizBank ve Bilyoner.com'un dijital pazarlama ve sosyal medya departmanlarında görev alarak devam ettim. Son olarak Findeks.com'un dijital pazarlama departmanında da 2 yıl çalıştıktan sonra 9 yıllık kurumsal iş hayatımı 30 Mart 2018'de noktaladım. Bugüne kadar web sitesi yönetimi, dijital proje yönetimi, içerik pazarlaması, Google ve sosyal medya reklam yönetimi, medya planlama, sosyal medya içerik yönetimi, viral pazarlama, e-mail ve SMS pazarlaması, performans pazarlaması, PR ve offline pazarlama görevlerinde yer aldım. Şu anda ise stok fotoğrafçılığı yapıyorum. Aynı zamanda da 7 yıllık yazarlık kariyerimi şu an bulunduğunuz blogumda sürdürüyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.