Sosyal Medya

Startup Kurucularına Göre 2015’te Sosyal Medya

Spread the love

2015’ten yarım ay geçti bile. Dijital pazarlamacılar olarak yeni yıl trendlerini tahmin etmeye ve onlara ayak uydurmaya çalışacağımız yepyeni bir yıl. Amerika’daki Young Entrepreneur Council (Genç Girişimciler Konseyi) üyeleri, 11 startup kurucusuna 2015’te neler olabileceğini sormuş. İşte verilen cevaplar:

1) Daha fazla video göreceğiz – Syed Balkhi, OptinMonster
Youtube’un 2013’ten 2014’e kadar geçen sürede en çok büyüyen dijital mecra olduğunu önceki yazımda paylaşmıştım. Bu bilginin de desteklediği bir tahmin olarak 2015’te çok daha fazla video içerik tüketileceğini söyleyebiliriz. Facebook’un yakın zamanda video tabanlı reklam modellerini de yayına alacağı dedikoduları da videonun 2015’in yıldızı olacağının güçlü bir göstergesi.

2) Markalar Facebook’tan kaçacak – Brittany Hodak, ZinePak
Bence çok iddialı bir tahmin. Ancak bu tahminin haklı birkaç sebebi var. Bunların en başında da Facebook’taki organik erişimin artık yerlerde sürünür hale gelmesi ve sponsorlu reklamların büyük bir kitle tarafından engellenmesi yer alıyor. Bu 2 faktörden yola çıkan Brittany Hodak, 2015’te markaların Facebook’u daha az tercih edeceğini ve kaynaklarını başka mecralara aktaracaklarını söylüyor.

3) Mobilin yükselişi – Cassie Petrey, Crowd Surf
Markalarla etkileşime geçerken mobil tercih eden kullanıcılar kümesi bu sene gittikçe büyüyecek. Snapchat, Whatspp gibi mobil chat uygulamaları 2015’in sosyal medya pazarlamasında çok sık görülecek.

4) Twitter tepkileri – Adam Stillman, SparkReel
Bana göre iddialı olan bir başka tahmin. Aadam Stillman’a göre; hissedarlarını memnun etmesi gereken Twitter, haber akışında daha fazla reklama yer vermeye başlayacak ve bu durum kullanıcıları tarafında memnuniyetsizliğe yol açacak.

5) Twitter ve Linkedin güçlenecek – Jason Kulpa, Underground Elephant
Facebook’taki gibi doğru ve küçük kitlelerin de hedeflenebildiği reklam modellerine hızlıca geçiş yapmayı başaran Twitter ve Linkedin, sektördeki güçlerini katlayacak.

6) Mobil stratejilerin önemi – Daniel Wesley, DebtConsolidation.com
Mobilin yükselişi ile beraber markalar için mobil stratejiler önemli olmaktan çıkıp zorunlu hale gelecek. Bu yükseliş, markaların mobili göz ardı edemeyeceği noktaya kadar devam edecek.

7) Özel mesajlaşmaya yatırım – Firas Kittaneh, Amerisleep
Yo, Snapchat ve Whatsapp; kullanıcıların marka hakkında ne düşündüğünü anlama ve onlarla etkileşim kurma açısından ne kadar önemli olduklarını kanıtladılar. Bu sebeple 2015’te markaların, kullanıcılar ile özel mesajlaşmak için yatırımlarını artıracağını düşünebiliriz.

8) PR ve sosyal medya ilişkisi – Kris Ruby, Ruby Media Group
En başarılı PR kampanyaları, sosyal medya ile entegre edilmiş kampanyalardır. Bu sebeple çok kanallı ve büyük bir PR kampanyası yaparken basında yer bulabilmek, popüler bloggerlarla iletişime geçmek ve editörlerin radarına girmek için PR-sosyal medya entegrasyonuna daha fazla önem verilecek

9) Giyilebilir teknoloji ve sosyal medya – Andrew Schrage, Money Crashers Personal Finance
Google Glass ile çekilen kurumsal bir videoyu Instagram’da paylaşmak veya sosyal paylaşımları akıllı saatler üzerinden gerçekleştirmek. 2015’te bunun gibi aksiyonların artacağını bekleyebiliriz.

10) Marka elçileri – Alex Frias, Track Marketing Group
Dijital pazarlama artık geleneksel display reklam modellerinden çok daha fazlası demek. 2015’te doğal reklamların çok daha fazla kullanılması ile birlikte sosyal etkileyiciler ve marka elçileri çok önemli bir role sahip olacaklar. Bu kişiler içerik yaratmada markaların en büyük yardımcıları olacak.

11) Azalan ücretli reklamlar – Jared Brown, Hubstaff
Tüketiciler, markaların sosyal medyadaki pazarlama faaliyetlerini gördüler, bu faaliyetlere doydular ve artık sıkılmaya başladılar. Reklamları engellemek ve o markayı takip etmekten vazgeçmek artık çok daha fazla yapılır oldu. Ücretli reklamların eskiye oranla daha az fayda sağladığını gören markalar bu alana yaptıkları yatırımı kısıp, doğal veya doğal izlenimi bırakan reklam yatırımlarına ağırlık verecekler.

Akin Ozcan

1985 yılının Aralık ayında Akın Özcan olarak dünyaya geldim. 2003'te Pertevniyal Anadolu Lisesi'nden, 2007'de İstanbul Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun oldum. Askerlik görevimi yerine getirdikten sonra 2008 yılında Finansbank’ın ADK Pazarlama departmanında başladığım profesyonel yaşamıma, Turkcell Global Bilgi, DenizBank ve Bilyoner.com'un dijital pazarlama ve sosyal medya departmanlarında görev alarak devam ettim. Son olarak Findeks.com'un dijital pazarlama departmanında da 2 yıl çalıştıktan sonra 9 yıllık kurumsal iş hayatımı 30 Mart 2018'de noktaladım. Bugüne kadar web sitesi yönetimi, dijital proje yönetimi, içerik pazarlaması, Google ve sosyal medya reklam yönetimi, medya planlama, sosyal medya içerik yönetimi, viral pazarlama, e-mail ve SMS pazarlaması, performans pazarlaması, PR ve offline pazarlama görevlerinde yer aldım. Şu anda ise stok fotoğrafçılığı yapıyorum. Aynı zamanda da 7 yıllık yazarlık kariyerimi şu an bulunduğunuz blogumda sürdürüyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.