Sosyal Medya

Neden Sosyal Medyadayız?

Spread the love

Yapılan araştırmalara göre sosyal medya sitelerinde geçirilen süre, online’ın tamamında geçirilen sürenin 5’te 1’ini oluşturuyor. Neredeyse hepimiz o veya bu nedenle sosyal medya sitelerinden en az birini kullanıyoruz. Bu sebepler kişiden kişiye o kadar değişebiliyor ki, hepsini alt alta sıraladığınızda aşağıdaki 23 maddeye ulaşabiliyorsunuz:

1) Mobil kullanım

Neredeyse herkeste bir akıllı telefon var. Ana ekranımızda Facebook uygulaması varken girip de arkadaşlarımızın ne yaptığına bakmayalım mı yani?
2) Herkes burada
Hepimizin sosyal medya ile alakası olmayan 1 arkadaşı vardır. Ama hepsi bundan ibaret. Bir yanda 1 arkadaş, diğer yanda yüzlerce arkadaş. Herkes buradaysa tabii ki biz de buradayız!
3) Haber bülteni
Aramızda haber sitelerini takip etmeyen, TV’de haber başladığında kanal değiştirenlerimiz vardır. İşte onlar için sosyal medya, gündemi takip etmek için çok önemli bir mecra.
4) Network
Normalde bağlantı kurmamızın zor olduğu yüksek nüfuza sahip kişilere sosyal medyadan ulaşabiliriz. Bu ister sanatçı, ister CEO, isterse de çok takipçiye sahip bir sosyal medya fenomeni olsun fark etmez.
5) İş birliği platformu
Farklı ülkelerden, herhangi bir konu üzerinde beraber çalışmak isteyen kişiler, hiçbir toplantıya gerek olmadan sosyal medya üzerinde bir araya gelebilirler.
6) Kopmayan bağlar
Okulumuzdan veya iş yerimizden ayrılırken en zor durumlardan biri arkadaşlarımızdan uzak kalacak olmamızdır. Onlarla iletişim içerisinde kalmamızın en kolay yollarından biri ise şüphesiz sosyal medya olacaktır.
7) Ücretsiz pazarlama
İnsanların sosyal medyada bu kadar vakit geçirmesi tabii ki markalar için de bulunmaz bir fırsat. Müşterileriyle direkt iletişim kurmak isteyen markalar sosyal medya oldukça fazla kullanmaktalar.
8) Popülerlik
Bir içerik paylaşıyorsunuz ve paylaştığınız bu içerik bir anda like veya retweet mi alıyor? İşte kendimizi fenomen gibi hissetmemizi sağlayan ego okşayıcı bir durum. Bu durumda neden sosyal medyayı kullanmayalım ki?
9) Duygusal doygunluk
Etkileşimler, doğum günü kutlamaları, evlilik fotoğrafları bize birçok duyguyu yaşamamızı sağlıyor. Hangimiz bir akrabamızdan “Canım çok güzel çıkmışsın annengile selamlar öpüyorum hepinizi” yorumunu almadık ki?
10) İyi hissiyat
Sadece kendimizin olduğu veya kız/erkek arkadaşımızla beraber çekildiğimiz güzel bir fotoğraf koyup olumlu yorumlar aldığımızda bizden mutlusu yok.
11) İstihdam ve iş fırsatları
Linkedin’in başı çektiği sosyal medya sitelerinde, iş arayan da işveren taraf da bu arayışlarını paylaşırlar. Bu yüzden sosyal medya her 2 taraf için de fırsatları değerlendirme açısından çok önemlidir.
12) Online topluluklar
Özgürlük çok güçlü bir duygu olsa da her insan zaman zaman bazı topluluklara ait olma ihtiyacı hisseder. Sosyal medya barındırdığı küçük topluluklarla, insanların bu ihtiyacını karşılamasına olanak tanır.
13) Kıyaslama imkanı
Şu an çok iyi bir yerdeyiz veya çok iyi bir yere gelmek için çabalıyoruz. Ama acaba lisedeki o tembel çocuk iyi bir yerlere geldi mi? Sosyal medyadan araştıralım hemen.
14) Hava değişimi
Önemli bir sınava çalışıyoruz veya iş yerinden verilen sıkıcı bir görevimiz var. Bunlardan bir süreliğine nasıl kaçabiliriz? Tabii ki sosyal medyada takılarak.
15) Online tanışma
Arkadaşlarımızın nişan veya evlilik fotoğraflarınız görmeye başladığımızda bazılarımızın aklına kendi durumu geliyordur. Millet evleniyor ama sizin bir flörtünüz bile yok mu? Hmm şu çocuk/kız fena değilmiş, hemen profiline girip nasıl biri olduğu ve ilişki durumu hakkında fikir edinelim bakalım.
16) Sınırsız kullanım
Sosyal medyayı kullanırken hiçbir ücret ödemek zorunda olmamamız, sınırsız sayıda sayfa ve gruba erişebilmemiz de sosyal medyayı çekici kılan etmenlerden. Tabii bir de eski sevgilinizi takip edebilirsiniz.
17) Yeni arkadaşlıklar
Yeni bir okulda veya yeni bir şehirde misiniz? Hemen Facebook’tan bir parti etkinliği oluşturabilir ve bu sayede çevrenizi genişletebilirsiniz.
18) Kişisel dışa vurum
Agresif tweetler, gizemli Facebook postları, depresif Instagram etiketleri sayesinde günlük hayatta her zaman açığa vuramadığımız duygularımızı sosyal medya üzerinden paylaşarak az da olsa rahatlama fırsatı yakalarız.
19) Müşteri memnuniyeti
Millet olarak bir ürünle ilgili memnuniyetimizi belirtmekten kaçınır, memnuniyetsizliğimizi belirtmek için ise birçok yola başvururuz. O markanın en tepesindeki kişiye ulaşmak çok kolay olmayacağı için açarız markanın sosyal medya hesabını, yazarız şikayetimizi ve çözümü bekleriz. 
20) Eğlence
Hepimiz gün içerisinde az ya da çok stres yaşıyoruz, bu yüzden de sosyal medyada eğlenceli içerikler paylaşan insanları takip etmeyi tercih ediyoruz. İçinde bulunduğumuz stresten biraz olsun uzaklaşmak için çare sosyal medya!
21) Engelleme özgürlüğü
Günlük hayatta hiç sevmediğimiz ancak bizimle konuşmasını engelleyemediğimiz insanlar vardır. Sosyal medyada ise bu insanlara özel bir engel koyarken sevdiğimiz kişilerle iletişimimizi aynen sürdürebiliriz. Çevremizi oluşturmakta özgürüz.
22) İdeal karakter
Sevmediğimiz özelliklerimizi gizleyebilir, tamamen görünmek istediğimiz karaktere bürünebiliriz. İşte karşınızda ideal bir karakter.
23) Farklı fikirler
Herhangi bir konu hakkında farklı kişilerden fikirler alabilir, bu fikirleri deneyebilir ve içlerindeki en beğendiğimiz bir fikirden yaralanabiliriz.

Kaynak: http://www.socialmediatoday.com/

Akin Ozcan

1985 yılının Aralık ayında Akın Özcan olarak dünyaya geldim. 2003'te Pertevniyal Anadolu Lisesi'nden, 2007'de İstanbul Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun oldum. Askerlik görevimi yerine getirdikten sonra 2008 yılında Finansbank’ın ADK Pazarlama departmanında başladığım profesyonel yaşamıma, Turkcell Global Bilgi, DenizBank ve Bilyoner.com'un dijital pazarlama ve sosyal medya departmanlarında görev alarak devam ettim. Son olarak Findeks.com'un dijital pazarlama departmanında da 2 yıl çalıştıktan sonra 9 yıllık kurumsal iş hayatımı 30 Mart 2018'de noktaladım. Bugüne kadar web sitesi yönetimi, dijital proje yönetimi, içerik pazarlaması, Google ve sosyal medya reklam yönetimi, medya planlama, sosyal medya içerik yönetimi, viral pazarlama, e-mail ve SMS pazarlaması, performans pazarlaması, PR ve offline pazarlama görevlerinde yer aldım. Şu anda ise stok fotoğrafçılığı yapıyorum. Aynı zamanda da 7 yıllık yazarlık kariyerimi şu an bulunduğunuz blogumda sürdürüyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.