Dijital PazarlamaGoogle

Google “Hummingbird” Güncellemesi Neleri Değiştirecek?

Spread the love

Çoğu şirket için olmazsa olmaz bir konu olan SEO, son günlerde normalden daha fazla konuşmaya başlandı. Bunun da en büyük sebebi kuşkusuz Google’ın algoritmasında değişikliğe gidilmiş olması. Bu tarz değişiklikler sık sık yapılmasına rağmen bu seferki biraz daha büyük çaplı olacak gibi duruyor. Bunun en büyük ispatı da Google’ın, algoritma değişikliğini 15. yıl lansmanında duyurmuş olması. Bu büyük değişiklik en son 2010 yılında “Caffein” adlı güncelleme ile olmuştu.

Daha hassas ve hızlı olmasından dolayı “Hummingbird” olarak adlandırılan bu yeni algoritma, 1 ay önce kullanılmaya başlamasına rağmen etkileri henüz somut bir şekilde görülmüş değil. Ancak önümüzdeki dönemde çok daha net olarak etki edeceği de bir gerçek. Nitekim Google, bu değişikliğin arama sonuçlarının yaklaşık olarak %90’ını etkileyeceğini söylüyor.
Google, bu yeni algoritma ile “Answer Engine” (Kullanıcıların sorularına cevap verme) rüyasına bir adım daha yaklaşmışa benziyor.  Bunu bir örnekle açıklayalım. Mesela; eski sistemde “Bodrum’da kalınabilecek en iyi yerler neresi?” diye bir arama yapıldığında, soruda “otel” kelimesi geçmediği için en iyi sonuçlar çıkmayabilirken bu yeni algoritma ile benzer anlamlı kelimeler birbirleriyle eşleştirilecek. Buna paralel olarak da Google, “HummingBird” algoritması ile sorgudaki her bir kelimeye daha hassas yaklaştığını ve geçmiş kullanıcı davranışlarını daha iyi inceleyebileceğimiz yapay zeka sayesinde çok daha çabuk ve doğru sonuçları karşımıza çıkartabileceğini belirtiyor.
Özetleyecek olursak Hummingbird ile arama sonuçları;
  • Daha hassas ve hızlı olacak,
  • Kullanıcıların sorularına cevap verebilecek,
  • Arama sonuçlarının yaklaşık %90’ını etkileyecek,
  • Benzer anlamlı kelimeler eşleştirilerek arama sonuçları iyileştirilecek.
Belki de en önemlisi, tüm bunların gerçekleşmesi için belirli bir zamanın geçmesi gerekecek.

Akin Ozcan

1985 yılının Aralık ayında Akın Özcan olarak dünyaya geldim. 2003'te Pertevniyal Anadolu Lisesi'nden, 2007'de İstanbul Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun oldum. Askerlik görevimi yerine getirdikten sonra 2008 yılında Finansbank’ın ADK Pazarlama departmanında başladığım profesyonel yaşamıma, Turkcell Global Bilgi, DenizBank ve Bilyoner.com'un dijital pazarlama ve sosyal medya departmanlarında görev alarak devam ettim. Son olarak Findeks.com'un dijital pazarlama departmanında da 2 yıl çalıştıktan sonra 9 yıllık kurumsal iş hayatımı 30 Mart 2018'de noktaladım. Bugüne kadar web sitesi yönetimi, dijital proje yönetimi, içerik pazarlaması, Google ve sosyal medya reklam yönetimi, medya planlama, sosyal medya içerik yönetimi, viral pazarlama, e-mail ve SMS pazarlaması, performans pazarlaması, PR ve offline pazarlama görevlerinde yer aldım. Şu anda ise stok fotoğrafçılığı yapıyorum. Aynı zamanda da 7 yıllık yazarlık kariyerimi şu an bulunduğunuz blogumda sürdürüyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.