İnfografik

Futbolun Diğer Yüzü: Holiganizm

Spread the love
Futbol, tartışmasız dünyada en sevilen spor. En az sahanın içerisinde yaşananlar kadar o yaşananları izleyen seyirciler de futbolu güzelleştiren faktörlerden. Fakat her güzelliğin içindeki çirkinlikler gibi futbol seyircileri arasında da futbolu çirkinleştirenler var. Bunlar şüphesiz ki holiganlar. Başlangıcı 14. yüzyıla dayanan ve 1980’li yıllarda çığ gibi büyüyen genel holiganizm, 2000’li yıllarda azalmaya başlasa da futbolculara yapılan ölüm tehditleri çok daha göz önünde olmaya başladı. Üstelik, online forumlarda rakip takım taraftarlarını provoke edici söylemler de gittikçe arttı.

En çok hangi suçtan dolayı tutuklama gerçekleşiyor?
2009-2010 sezonunu baz aldığımızda 1804 kişi kamu düzenini bozma suçundan dolayı tutuklandı. 968 kişiye alkol suçlarından, 269 kişiye sahaya ihlalinden, 82 kişiye de mala kastetmek suçundan dolayı kelepçe takıldı.
Holiganizm düşüşte mi?
Her ne kadar sahaya yabancı madde atma ve saha ihlali suçlarının sayısında bir artış olsa da, 2008’den itibaren genel holiganizmde bir düşüş söz konusu. Bunun en büyük nedenleri arasında polislerin uyguladığı ağır yaptırımlar yer alıyor. 2008-2009 sezonundan 2009-2010 sezonuna olan değişimlere baktığımızda; kamu düzenini bozma suçlarında %6,9, mala kastetme suçlarında%7,8, yaralayıcı silah bulundurma suçlarında %10, ırkçı saldırı suçlarında da%13’lük bir düşüş olduğu göze çarpıyor.

Akin Ozcan

1985 yılının Aralık ayında Akın Özcan olarak dünyaya geldim. 2003'te Pertevniyal Anadolu Lisesi'nden, 2007'de İstanbul Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun oldum. Askerlik görevimi yerine getirdikten sonra 2008 yılında Finansbank’ın ADK Pazarlama departmanında başladığım profesyonel yaşamıma, Turkcell Global Bilgi, DenizBank ve Bilyoner.com'un dijital pazarlama ve sosyal medya departmanlarında görev alarak devam ettim. Son olarak Findeks.com'un dijital pazarlama departmanında da 2 yıl çalıştıktan sonra 9 yıllık kurumsal iş hayatımı 30 Mart 2018'de noktaladım. Bugüne kadar web sitesi yönetimi, dijital proje yönetimi, içerik pazarlaması, Google ve sosyal medya reklam yönetimi, medya planlama, sosyal medya içerik yönetimi, viral pazarlama, e-mail ve SMS pazarlaması, performans pazarlaması, PR ve offline pazarlama görevlerinde yer aldım. Şu anda ise stok fotoğrafçılığı yapıyorum. Aynı zamanda da 7 yıllık yazarlık kariyerimi şu an bulunduğunuz blogumda sürdürüyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.